Excursie Drie buitenplaatsen in Twente


Landgoed De Hooge Boekel. Foto: Herman Kok Bron: Nederlandse Tuinenstichting

Eerder hadden we al de vooraankondiging, zie hier. Nu kunt u zich aanmelden.

In de 19de en begin 20ste eeuw lieten rijke Twentse textielbaronnen fraaie buitenplaatsen en landgoederen aanleggen. Op deze dag zullen wij er drie bezoeken, alle drie worden ze nog particulier bewoond. Stuk voor stuk hebben de huizen en parken een heel eigen uitstraling van intiem tot statig en van vlak tot geaccidenteerd. Wat deze buitenplaatsen verbindt is dat ze alle drie tuinen hebben die indertijd ontworpen zijn door de tuin- en landschapsarchitecten Dirk en Pieter (vader en zoon) Wattez.

Het Stroot
Het Stroot is in 1819 gekocht door de rijke Johanna Berendina van Heek, een tante van de overgrootvader van de huidige eigenaren. De villa is organisch gegroeid en heeft daardoor verschillende stijlkenmerken. De geometrische tuin met zichtas werd in de jaren twintig ontworpen door Pieter Wattez voor het echtpaar Van Heek-van Hoorn. Daaraan grenzend bevindt zich een besloten vijvertuintje met veel metselwerkelementen van de Haagse tuinarchitect Theodoor Johan Dinn. Mien Ruys werd in de jaren dertig aangetrokken voor de inrichting van het eiland. Daaraan herinneren nog de bielzen en reusachtige varens en azalea’s. Een curiositeit is de reusachtige Thuja plicata of levensboom, de grootste van Nederland.

De Hooge Boekel
Net als andere “textielfabrikanten” bouwde Herman van Heek in 1924/25 een landhuis op het landgoed De Hooge Boekel. Het huis De Hooge Boekel, een streng symmetrisch huis, is ontworpen door de gebroeders van Nieuwkerken in een 18de eeuwse Lodewijk de XIV, neoclassicistiche stijl, met diverse terrassen met ballustraden. De huidige eigenaar heeft het huis recent geheel opgeknapt. Ook de tuin heeft hij op basis van oude foto’s, opnieuw laten aanleggen. Bijzonder zijn de zichtlijnen en de roei- en zwemvijver.

Het Hakenberg
De buitenplaats Het Hakenberg ligt op een stuwwal in het noord oosten van Twente.
Het huis is begin 20ste eeuw in chaletstijl ontworpen door de streekarchitect Jan Jans.
De koepel in de tuin is van waarde als oorspronkelijk vertrekpunt voor de aanleg van de tuin met de licht- en zichtlijnen. De landschaparchitecten Wattez en Copijn ontwierpen het landgoed/de tuin in landschapsstijl in harmonie met het omringende landschap.
De renovatie in 2012 zorgde ervoor dat de diverse zichtlijnen weer goed herkenbaar zijn.
De restauratie is in de lijn en geest van de oorspronkelijke aanleg in landschapsstijl.

Eric Blok
De bekende landschapsarchitect en tuinhistoricus Eric Blok, die recentelijk intensief betrokken is geweest bij de restauratie van de Wattez-tuinen van De Hooge Boekel en Het Hakenberg, verzorgt een lezing.

N.T.s.-donateurs met één introducé ca. € 65,00 p.p.; niet donateurs ca. € 70,00 p.p.
Ook donateurs/leden van Cascade en Heemschut kunnen aan deze excursie deelnemen.
Start- en eindpunt: station Hengelo( Ov), Busexcursie.
Tijd: 9.45 – 18.00 uur

zie ook NTs website en aanmelden.


Landgoed Het Hakenberg: Foto: Kamphuis Bron: Nederlandse Tuinenstichting


Landgoed Het Stroot. Foto: Marlies Enklaar Bron: Nederlandse Tuinenstichting

2 gedachten over “Excursie Drie buitenplaatsen in Twente

 1. Jullie presenteren deze excursie alsof jullie hem organiseren, dat vind ik niet correct.
  Het is duidelijk een Nts evenement, het was naar mijn idee beter geweest om het Facebook bericht van de Nts te delen!
  Met vriendelijke groeten!

 2. reactie van het Cascade bestuur:
  wij willen niet de indruk wekken dat dit een Cascade evenement betreft. Aangezien de besturen van de NTS en Cascade een samenwerking op het gebied van de excursies willen uitproberen, is afgesproken om deze excursie naar Twente ook voor Cascade-donateurs open te stellen, hetgeen wij uiteraard zeer waarderen. Die mogelijkheid staat vermeld in de aankondiging, die ons door de excursiecommissie van de NTS is aangeleverd en die wij ongewijzigd hebben overgenomen.
  Wij hopen dat u veel genoegen aan de excursie naar Twente zult beleven!
  Johan Carel Bierens de Haan,
  vz Cascade

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *