Herbouw Belvedère van Groenendaal (Heemstede) mogelijk na schenking


(GETIPT door Hans K).

De gemeente Heemstede heeft op 21 december 2018 een schenking van € 500.000 ontvangen om de Belvedère in het noordelijke deel van het wandelbos Groenendaal te herbouwen. De schenking is afkomstig van een broer en zus uit Heemstede, de heer G.H. Bids en mevrouw H.G Bids.

Henry Philippe Hope (1774-1839), van 1834 tot 1839 eigenaar van Groenendaal, gaf de ontwerpopdracht aan architect John Thomas Hitchcock (1812-1844). Over deze Amsterdamse architect, die in 1841 naar Java emigreerde waar hij in 1844 overleed, schreef Wilfred van Leeuwen een artikel in Binnenstad nr 273, november/december 2015 (zie hier).

De bovenste balustrade dateert van 1863. Hiermee reikte de belvedère even hoog als het dak van de Haarlemse Sint Bavo. In 1964 heeft men pogingen ondernomen de in verval geraakte toren op te knappen maar bij raadsbesluit van 26 augustus 1965 is uiteindelijk besloten de toren te slopen. De restanten zijn nog te vinden in het gedeelte van het wandelbos dat nu een losloopgebied voor honden is; een klinkerpad loopt naar de top van de heuvel, waar vandaan bezoekers vroeger een weids uitzicht hadden.

Herbouw van de Belvedère is een lang gekoesterde wens van de schenkers, van jongs af aan veelvuldig bezoeker van het Groenendaalse bos. Al in 2002 werd een eerste oriënterend gesprek over de mogelijkheden van herbouw gevoerd met de toenmalige burgemeester en wethouder.
Met de terugkomst van het uitkijkpunt worden ook oude zichtlijnen hersteld. Het uitkijkpunt krijgt waarschijnlijk een afsluitbaar deel dat eventueel gebruikt kan worden voor niet-commerciële doeleinden, bijvoorbeeld een kleinschalige expositie.

Alles over Groenendaal is te lezen in Groenendaal, van buitenplaats tot wandelbos (zie hier). En (van) alles is ook te vinden op een page over Groenendaal op Librariana.


Gezigt naar het belvedère van Bosbeek en Groenendaal (1844), P.J. Lutgers

1 gedachte op “Herbouw Belvedère van Groenendaal (Heemstede) mogelijk na schenking

 1. Op 21 december 2018 ontving de Gemeente Heemstede een schenking van 500.000 euro om de Belvedère te herbouwen. Deze schenking was afkomstig van een broer en zus uit Heemstede,
  de heer G.H. Bids en mevrouw H.G. Bids. Net als ik zelf ben waren de heer en mevrouw Bids van jongs af aan veelvuldig bezoeker van het Groenendaalse bos en was herbouw van de Belvedère
  een lang gekoesterde wens.

  In een collegebesluit van 27 november 2018 is als motivering voor herbouw het volgende genoteerd:

  Herbouw van de Belvedère past in het meerjaren Beheerplan Wandelbos Groenendaal In het in 2015 opgestelde Beheerplan Wandelbos Groenendaal 2015-2032 is rekening gehouden met het herstellen van twee van de drie historische zichtlijnen. Tevens is aangegeven dat herstel van de Belvedère mogelijk met externe financiering kan plaatsvinden.

  De gemeente heeft de Vrienden van het Wandelbos en de HVHB betrokken bij het proces van de herbouw en ook de inwoners van Heemstede kunnen hun stem uitbrengen op een van de 6 ontwerpen die ontworpen zijn door architecten op uitnodiging van de Gemeente.

  Op http://www.heemstede.nl/belvedere zijn de ontwerpen te zien en kan er gestemd worden.

  Dat was schrikken …. ik vraag me af of hier nog gesproken kan worden over herbouw en of dit de bedoeling was van de schenking door de heer en mevrouw Bids.
  De hedendaagse architecten benaderen met hun ontwerp op geen enkele manier het oorspronkelijke ontwerp van de architect Hitchcock die de Belvedère rond 1836 ontwierp.

  In het eerder genoemde collegebesluit wordt gesproken over het herstel van historische zichtlijnen en ook daar is naar mijn mening geen sprake als er gekozen wordt uit aangeleverde ontwerpen.

  Waarom niet het oorspronkelijke ontwerp als 7de optie gegeven om de inwoners van Heemstede op te laten stemmen?
  Herbouw van de oorspronkelijke Belvedère is naar mijn mening de enige optie die de historie van Groenendaal eer zou doen en een wens, die met mij waarschijnlijk velen zullen hebben, vervullen.

  F.H. van den Berg
  Heemstede

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *