Heropening kasteel Amerongen


Kasteel Amerongen  Foto: www.kasteelamerongen.nl

Na bijna 10 jaar restaureren en zo'n 20 miljoen aan kosten, wordt vandaag 18 juni het einde van de restauratie van kasteel Amerongen gevierd, enkel voor genodigden. Oorspronkelijk zou het publiek vanaf 21 juni toegang krijgen, maar de levering van geavanceerde high-tech onderdelen t.b.v. de innovatieve multimedia-installatie neemt meer tijd dan voorzien. Het publiek kan nu per 1 juli het kasteel binnentreden. Of, toch ook een beetje vanaf nu.

In een grote multimediale presentatie spiegelen Peter Greenaway en Saskia Boddeke het kasteel in al zijn 17de-eeuwse glorie voor: het herleven van midzomerdag 1680, vandaar de eerdere 21 juni. Margaretha Turnor is de sleutel figuur in de videoinstallatie en op deze bijzondere midzomerdag brengt haar man, Godard Adriaan een kort bezoek aan Amerongen. Het leven van toen op het kasteel wordt door filmprojecties met de bewoners in de diverse vertrekken voorgesteld: de adellijke bewoners en bedienden, keukenhulpen en hoveniers, huishoudsters en vroedvrouwen, soldaten, kinderen, minnaressen, Engelse en Duitse bezoekers, propagandisten, monarchisten en republikeinen.
Maar woorden kunnen niet tegen beelden op. Daarom is er een preview te zien (zie onderaan). En kijk ook rond op de website van kasteel Amerongen.

Zou dagvullend zijn geweest, de 21ste. Eerst de Cascade nieuwsbrief ontvangen, dan Amerongen bezoeken en vervolgens de Midsummernight van Cascade op Noorderhoek te Deil meemaken…  JH

 

3 gedachten over “Heropening kasteel Amerongen

  1. Fijn, ben benieuwd.

    Weten we binnenkort (of inmiddels) dan ook al meer over de houtsoort die gebruikt is voor de vloeren (zie weblog van 30 oktober 2007: hier )?

    HvdE

  2. Gisteravond was ik bij de heropening van kasteel Amerongen en heb ik natuurlijk meteen gevraagd aan de collega’s van Bureau BBA hoe dat onderzoek over die vloerdelen is afgelopen. Men heeft mij beloofd dat het resultaat binnenkort op onze weblog wordt gezet. Het gaat in ieder geval om een dennensoort. Maar de details volgen dus nog. CO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *