‘Het kasteel Doorwerth ondergeloopen’ (1926)


Staand voor de ophaalbrug van kasteel Doorwerth (1926)

Direct rond kasteel Doorwerth is nooit ruimte geweest voor een grootse tuinaanleg. Het kasteel ligt aan de voet van de Veluwezoom, in de voor overstromingen gevoelige uiterwaarden. Ook al zijn ter bescherming in 1643 al dijken aangelegd: vanuit het westen, vanaf de Veluwezoom met de toegangsweg, om de moestuin aan de zuidzijde van het kasteel en langs de oostzijde weer terug naar de Veluwezoom. Een vogelvluchtfoto uit ca. 1930 biedt een mooi overzicht en laat haast geen andere toestand vermoeden.


Vogelvlucht met kasteel Doorwerth (ca. 1930)

Toch kon en kan het beeld compleet anders zijn. Deze winter hebben we alweer twee keer hoog water gehad. En dat doet denken aan oude foto’s met extreem hoog water. Foto’s uit de winter van 1925-1926, grote overstromingen teisterden toen heel Midden-Nederland. De kranten van 4 januari 1926 meldden: ‘Het kasteel Doorwerth ondergeloopen’.
Een ieder die kasteel en omgeving wel eens heeft bezocht zal de fotolocaties herkennen. Vanaf de Veluwezoom via de toegangsweg op de dijk naar het plein ten zuiden van het kasteel, om over de brug op het binnenplein met de Robinia te komen. Alles stond onder water, ook de artillerie stukken van het toentertijd aldaar gevestigde Nederlandsch Legermuseum (1913-1940). Zelfs de toenmalige uitspanning De Zalmen, direct aan de Veluwezoom, net na de afslag naar het kasteel, stond in het water.
Jan Holwerda


De overstroomde toegangsweg naar kasteel Doorwerth (1926)


Op het ‘voorplein’, met de ophaalbrug in de achtergrond (1926)


Op het binnenplein, als een grote vijver met watervogels rond de Robinia (1926)


Nogmaals op het binnenplein, kijkend op het toegangsgebouw (1926)


Ook uitspanning De Zalmen aan de voet van de Veluwezoom stond in het water (1926)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *