U moet de groenten van Leichtenberg hebben

Zo maar, een leuke prijscourant van zaden, uit 1815, van J.P. Leichtenberg.
Leichtenberg werd in 1780 in Ebersdorf bij Wenen geboren en opgeleid tot garçon jardinier; zijn vader Johann Petrus Leichtenberg was hortulanus. In de jaren 1804-1805 was Leichtenberg (onder de Franse voornamen Jacques Pierre) werkzaam in de tuinen van Malmaison in Parijs, de woning van Napoleon en Joséphine Bonaparte. Daarna vertrok hij in noordelijke richting. Professor Wynoldus Munniks van de universiteit van Groningen zocht een goede hortulanus voor de botanische tuin van de universiteit. Na de nodige informatie te hebben ingewonnen viel de keuze op Leichtenberg, die inmiddels in Luik was. Op basis van reiskosten a 37 guldens nam Leichtenberg de uitnodiging aan om naar Groningen te komen en vanaf april 1806 werd hij aangenomen als hortulanus (onder de Nederlandse voornamen Jacob Pieter) (info van Bloemisme).

Ongetwijfeld omwille van de bijverdiensten kweekte en handelde hij ook in planten en zaden: de Prijs-courant van tuin- moes- en veldzaden uit 1815 laat dit zien. Naast genoemde zaden waren ook fruitbomen, bessenstruiken, bloembollen, 200 ‘differente soorten Engelsche heesters’ en 70 ‘differente soorten Engelsche rozen’ te koop. Tot slot ook het gewonere plantgoed aan bomen en heesters. De twee pagina’s tellende courant is bij de universiteit Utrecht te lezen, zie hier.
Na zijn dood in 1827 zetten weduwe en zoon de handel voort: ‘De affaire in handel van tuinzaden, alsmede vrucht- en onvruchtbare boomen en heestergewassen, blijft als voorheen continueren’. Mooi, ‘onvruchtbare boomen’ als term voor bomen anders dan vruchtbomen.
Jan Holwerda


Groninger Courant van 4 december 1827

1 gedachte op “U moet de groenten van Leichtenberg hebben

  1. Wat leuk dat dit hier te lezen is! Ik ben een nazaat van deze hortulanus en bloemist net als mijn vader. Mooi om deze roots te hebben en heb al veel informatie over mijn voorvader kunnen vinden in diverse archieven in Nederland en Frankrijk. De vondst van de prijscourant is zo door mij gevonden.
    Chris Leichtenberg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *