Hortus Botanicus in Amsterdam is weer te vinden


Ingang hortus 2008, met gerestaureerd hek, een tuin in de mode van 1910 en palmen
die de ingang van de hortus aangeven.  Foto: Oldenburgers Historische Tuinen

In 1974 zag de ingang van de Amsterdamse Hortus er uit als op de onderstaande zwart-wit foto. Links van de xe2x80x98landelijkexe2x80x99 hortulanuswoning staat het voormalig botanisch laboratorium, dat ontworpen is door Johan Melchior van der Mey (1910). Door architectuurhistorici wordt dit gebouw beschouwd als een voorloper van de Amsterdamse School. In 2004 constateerde de directeur van de hortus dat de voortuin van de hortus -van de brug over de Nieuwe Herengracht langs de oranjerie, de hortulanuswoning, het voormalig laboratorium en de zaadkoepel tot aan de  Plantage Parklaan-  in de loop der jaren xe2x80x98bezetxe2x80x99 was geraakt door geparkeerde autoxe2x80x99s, junks en te wild uitgegroeide bomen en struiken, zodat de architectuur van het gebouw niet meer werd beleefd en de ingang tot de hortus bijna niet meer te vinden was. Armzalige hulst- en ligusterhaagjes, anti-parkeerpaaltjes en een hekwerk uit 1864, dat deels verdwenen en deels teruggezet was, vormden de scheiding tussen tuin en voetgangersgebied.

De tuin is deels naar een situatietekening van Publieke Werken uit 1911 (waarschijnlijk naar ontwerp van Bureau Van der Mey) gerestaureerd, inclusief hekwerk en centrale ingangspartij. Het restauratieplan is van Oldenburgers Historische Tuinen. Voor de ovale plantbedden werd een nieuw eigentijds ontwerp gemaakt. Als basis voor het beplantingsplan, dat door de hortus i.s.m. Van der Tol b.v. werd opgesteld, dienden de schaduwplanten uit het boek van de vroegere hortulanus A. J. van Laren, Decoratieve Tuinbeplanting uit 1913. De palmen nabij de ingang van de hortus werden als eye-catcher toegevoegd.

Verder lezen? Zie: xe2x80x98Het nieuwe aanzien van de Amsterdamse hortusxe2x80x99. Binnenstad 228-229, pag. 55-56. Dit artikel is ook op Internet te raadplegen. Zie www.amsterdamsebinnenstad.nl, onder tijdschrift. En ook een tweede artikel in dit nummer is voor Cascade-vrienden interessant: xe2x80x98Ode aan de Amsterdamse iepxe2x80x99 in hetzelfde nummer, geschreven door Juliet Oldenburger, p. 48-50. CO.


Ingang hortus 1974.

2 gedachten over “Hortus Botanicus in Amsterdam is weer te vinden

  1. Benieuwd naar de toegepaste schaduwplanten zocht ik naar genoemd nummer van Binnenstad, maar dat is nog niet op internet geplaatst. Misschien wil je in deel 2 het lijstje van hortulanus Van Laren prijsgeven?

  2. Het plaatsen van het artikel gebeurt meestal pas ongeveer een maand na publicatie, omdat er een goede reden moet zijn om toch abonnee op ‘Binnenstad’ te worden en te blijven. Wat betreft die schaduwplanten, het eenvoudigst kun je een kopie van de schaduwplanten uit het boek van Van Laren opvragen (p. 245 e.v.)in een bibliotheek.CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *