Kippenpaleis van Sterkenburg en wie heeft meer afbeeldingen van de bijgebouwen?

N.a.v. de weblog ’19e eeuwse kippenhokken’ (weblog 5 mei) kwam de volgende reactie, met ook een eigen vraag, binnen:


Kasteel Sterkenburg met op de voorgrond links het ‘kippenpaleis’  Bron: Olivier Mertens

Eertijds stond bij kasteel Sterkenburg te Driebergen-Rijsenburg een gecombineerd kippen- en duivenhok, meestal aangeduid als het zogenaamde ‘kippenpaleis’. Zoals C.C.S. Wilmer schrijft (Duiventillen en -torens in het Kromme Rijngebied in: Tussen Rijn en Lek 25 (1991), pp. 1-6) was een dergelijk multifunctioneel gebouw niet ongebruikelijk; de begane grond kon dienst doen ‘als stal, schuur, kippenren of faisanterie, terwijl de bovenverdieping voor de duiven was gereserveerd’.

Het bakstenen ‘kippenpaleis’, dat tussen de tuinmanswoning en de vijver stond en evenals de tuinmanswoning was voorzien van geschulpte windveren, leek qua vorm – een miniatuurhuis met puntgevel xe2x80x93 enigszins op een in de 17e eeuw bij Sterkenburg aanwezig duifhuis. In de bovengevel zaten zes vlieggaten voor de duiven, op de begane grond drie staldeurtjes die aan de onderzijde nog eens elk voorzien waren van kleine loopdeurtjes. Het ‘kippenpaleis’ zal waarschijnlijk gebouwd zijn tussen 1848 en 1867, toen Mr K.J.F.C. Kneppelhout van Sterkenburg (1818-1885) zowel het kasteel als de bijgebouwen ingrijpend liet verbouwen en op het landgoed o.a. een Oranjerie en duiventoren liet verrijzen. Begin 20e eeuw is het ‘kippenpaleis’, evenals het oostelijk koetshuis, helaas aan de slopershamer ten prooi gevallen.

De buitenplaats Sterkenburg wordt momenteel gerestaureerd onder auspiciën van de Stichting Behoud Sterkenburg. Wellicht dat in de toekomst, na de belangrijkste restauratiewerkzaamheden (waaronder de restauratie van de Tuinmanswoning), ook dit ‘kippenpaleis’ weer gereconstrueerd zal kunnen worden.

Mochten er leden van Cascade of overige lezers over interessante gegevens betreffende kasteel Sterkenburg beschikken dan nodigen wij ze hierbij van harte uit om met ons contact op te nemen. Onze interesse gaat ook uit naar (historische) afbeeldingen van bijgebouwen, vaak ondergewaardeerde onderdelen van een landgoed met als gevolg dat de meeste tekeningen, gravures en fotoxe2x80x99s steevast het kasteel als onderwerp hadden.

Voor Stichting Behoud Sterkenburg,
Olivier Mertens

Stichting Behoud Sterkenburg
Nieuwe Schoolstraat 57a
2514 HV xe2x80x99s-Gravenhage

W: www.kasteelsterkenburg.nl
E: kasteelsterkenburg@xs4all.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *