IJskelder gevuld met 40 ton ijs


Industriële ijsblokken voor de ijskelder van Arenberg bij Heverlee (BE).

(deels OVERGENOMEN)

Winter, ijs en weliswaar een BE en geen NL bericht, maar wie weet ook in NL nog eens uit te voeren.

Vorig jaar werd de ijskelder van kasteel Arenberg bij Heverlee blootgelegd, leeg gehaald en gerestaureerd. Vorige week werd de kelder opnieuw volgestort, nu met ijs. Geen natuurijs uit een lokale vijver, maar industrieel geproduceerd ijs werd gebruikt. Een ijsproducent leverde 40 ton ijs in grote blokken die door vrijwilligers en anderen in de kelder werden gestort. Na nog een extra lading ijs wordt de kelder goed afgesloten om vervolgens de werking na te gaan. De overlevering wil dat het ijs in een dergelijke kelder gemakkelijk een jaar of langer bewaard kon blijven. Met enkele sensoren en een webcam zal het smeltproces nauwlettend in de gaten worden gehouden. Op Open Monumentendag 2019 zal de ijskelder opnieuw worden open gesteld zodat met eigen ogen kan worden vastgesteld hoeveel ijs van de initiële 40 toner na 9 maanden resteert.


In de ijskelder gestorte ijsblokken.

4 gedachten over “IJskelder gevuld met 40 ton ijs

  1. Op de Cannenburch lag geen ijskelder, maar een ijsberg. Ik heb uitgezocht hoe in de 19e eeuw ijsbergen gebouwd werden. Als je het goed deed kon het ijs een jaar tot soms wel 3 jaar goed blijven, dat is dus zonder kelder, maar met een dek van stro en takken. Die ijsbergen werden gebouwd met ijs uit de vijver dat vergruisd werd tot de grootte van eieren. Het lijkt me nog steeds leuk om een keer zo’n ijsberg te bouwen.
    In een beschrijving uit Amerika weet ik ook hoe dit soort grote blokken opgeslagen werden. Ze werden zorgvuldig opgestapeld met ca 2 cm zaagsel aan alle kanten rondom. Zo kon je wel losse blokken uit de kelder halen, maar hielden ze elkaar wel koel. Als je ze zo los op elkaar stort vriezen ze aan elkaar vast en kun je het ijs er niet meer uit krijgen voor gebruik.

    • Tot nu niet René. Met Open Monumentendag gaat men kijken wat er nog aan ijs ligt. Met de hitte van deze zomer heeft het dan een stresstest achter de rug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *