Jardin Portatif of Bloemtafel


Stubengarten, BlumentischJardin Portatif in Weimarer Schlossmuseum  Bron: blog.klassik-stiftung.de

Joan P. wees op een bericht over de vulling van de Stubengarten of Blumentisch in Weimarer Schlossmuseum. Bij Cascadeberichtgeving zoek je altijd naar een ‘Nederlands lijntje’. Uit het Duitse bericht komt naar voren dat dit fenomeen als Jardin portatif vanuit Engeland naar Duitsland kwam, Journal des Luxus und der Moden uit 1792 bericht hierover. Dat geeft direct een Nederlands lijntje, wij hadden Kabinet van mode en smaak. In het nummer uit 1793 staat hetzelfde artikel onder de kop ‘Een Jardin Portatif of Bloemtafel’ (p. 95, p. 96, p. 97).

Een ‘draagbare tuin’ gevormd door een houten tafel waarin een loden bak geplaatst kan worden met plek voor zeven planten/bloempotten. Opzij zit een kraantje om het teveel aan water weg te laten lopen. Wie weet een exemplaar te staan?
Jan Holwerda


Een Jardin Portatif of Bloemtafel, uit Kabinet van mode en smaak 1793

7 gedachten over “Jardin Portatif of Bloemtafel

  1. Ja ik ken de tafels heel goed, zou willen dat ik er eentje had! Je komt ze wel eens op meubelveilingen tegen. Volgens mij stond er eentje een paar jaar geleden op de bloemententoonstelling op Het Loo, ik denk zeker dat zo’n bloementafel deel uitmaakt van de Loo-collectie. Dat zullen we hopelijk horen als reactie op deze reactie. CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *