Jupiter terug in Arnhem

Arnhem en groen is een twee-eenheid. Niet alleen in de directe omgeving, maar ook direct rond het centrum in de vorm van een gordel van singelparken op de plaats van de oude vestingwerken. In dit langgerekt licht gebogen plantsoen staan zes tuinbeelden (en daarnaast ook nog twee fonteinen en een siervaas). Deze beelden maken deel uit van een groep van oorspronkelijk acht, in 1710-1713 vervaardigd door Ignatius van Logteren. Na allerlei omzwervingen hebben zes van die beelden sinds enige jaren weer een definitieve plaats in het plantsoen. Het zijn beelden van Juno, van Neptunus en Venus, van Pluto en Proserpina, en van een Bacchante (het beeld van Juno is recent beschadigd en wordt op dit moment weer gerestaureerd). De andere twee, van Jupiter en van een Bacchus, zijn in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.

In het Arnhemse is recent het idee opgevat om het tijdens de slag om Arnhem in september 1944 vernielde beeld van Jupiter, als kopie, terug te brengen in Arnhem. Een project is opgezet, oud beeldmateriaal verzameld, Ton Mooy bereid gevonden de kopie te maken en de gemeente betrokken. Alleen de financiering behoeft nog invulling… Als onderdeel van dit project is ook de website jupiter-arnhem.nl opgezet. Want hoe gemakkelijk is het te verwijzen naar een website met alle projectinfo, de historische informatie en lekker veel beeldmateriaal.

Hieronder na even wat andere lekkere sfeerbeelden van de toenmalige Janssingels.

1 gedachte op “Jupiter terug in Arnhem

 1. Dank voor het plaatsen van deze informatie op de website van uw genootschap.
  Aanvullend:
  De Juno is sinds donderdag weer terug in Arnhem op de standplaats voor de ingang van de nieuwe muziekzaal van Musis Scarum.
  Foto beschikbaar als daar prijs op wordt gesteld.
  U kunt symbolisch een ‘stukje Jupiter’ verwerven. Via een financiële bijdrage aan de fondsenwerving:
  Rekening nummer: NL61 INGB 0000 8844 35
  Tenaamstelling: Prodesse Conamur
  Omschrijving: “Project Jupiter”
  Ieder bijdrage van euro 1,– tot aan euro 40.000,–= is welkom.
  Kees Kant
  Lid projectteam “Jupiter terug in Arnhem”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *