Koninklijke bordjes


Gezicht op de waterval van Beekhuizen bij Velp (1820), Frédéric Faber (Bron: Koninklijke Verzamelingen)

Met koninklijke steun richtte Frédéric Faber in 1818 een porseleinfabriek op in Elsene, bij Brussel. In opdracht van koningin Wilhelmina (1774-1837), de vrouw van koning Willem I (1772-1843) en zijn kinderen vervaardigde Faber een 352-delig dessertservies met gezichten op het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het servies werd koning Willem I aanboden op zijn 48ste verjaardag. In de collectie online van Koninklijk Verzamelingen komen nu 147 gefotografeerd naar voren. Natuurlijk zitten er bekendere op andere werken gelijkende voorstellingen tussen, maar ik zie ook zo veel nieuwe, in ieder geval voor mij nieuwe. Geweldig. Ga vooral zelf kijken bij Koninklijke Verzamelingen.
Jan Holwerda


Gezicht op het Lycklamabos bij Gaasterland (1820), Frédéric Faber (Bron: Koninklijke Verzamelingen)


Gezicht op kasteel Amerongen, waar we recent met Cascade nog waren (1820), Frédéric Faber (Bron: Koninklijke Verzamelingen)

2 gedachten over “Koninklijke bordjes

  1. Een eerste reactie maakt duidelijk dat ze, en dat kan je verwachten, niet voor iedereen nieuw zullen zijn. In 2004 verscheen een publicatie over Frederic Faber:

    C. Quarles van Ufford, Frederic Faber (1782-1844). Koninklijk Porselein uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden 1815-1830, 2004.

  2. Mooi! Alleen het bordje dat ‘gezicht op Boerhave in Warmond’ wordt genoemd, moet zijn ‘gezicht op Oud-Poelgeest in Oegstgeest’. Boerhave heeft gewoond op Oud-Poelgeest.
    Misschien zijn er meer niet goed?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *