Lena Lijstje en het groene tijdschriftenlijstje.

Mijn kleindochter is fan van de boekenserie over Lena Lijstje. Lena maakt graag overal lijstjes van want dat maakt haar leven overzichtelijk. En dat kan ik heel goed begrijpen, want ik ben ook gek op lijstjes. Vanmorgen sloeg de schrik me om het hart toen ik in de Bibliotheek van Wageningen UR allerlei tijdschriften doorbladerde en dacht o, o, o, die en die artikelen had ik toch misschien in de laatste Cascade – Nieuwsbrief ook moeten melden. Meestal zie ik alleen de tijdschriften waar ik zelf op geabonneerd ben. En zo zal het jullie allemaal wel vergaan.
Daarom voor nieuwelingen in het vak en omdat ik lang niet alle tijdschriftartikelen via de Nieuwsbrief doorgeef, het volgende interessante lijstje (in alfabetische volgorde) van tijdschriften die je naast de serieuze vaktijdschriften en naast online Nieuwsbrieven beslist toch ook zo af en toe zou moeten doorbladeren.
Voor meer gegevens over uitgevers, kosten, uitgever etc. zie Internet.
Ook kan je dit lijstje gebruiken als mensen vragen welke tijdschriften zullen we benaderen om een aankondiging over het een of ander te doen.
Naast botanische en (kunst)historische vaktijdschriften, tijdschriften en jaarboeken uitgegeven door heel veel historische verenigingen en vriendenuitgaven van buitenplaatsen en musea, en naast de gangbare dag-, week- en maandbladen, schenken de onderstaande bladen geregeld aandacht aan historisch groen:

 • Arcadië: tijdschrift van de Stichting Vrienden PHB;
 • Blauwe Kamer: tijdschrift voor landschapsontwikkeling en stedebouw;
 • Bomennieuws: aktuele informatie uit binnen en buitenland;
 • Bulletin K.N.O.B.: Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond;
 • Cascade: bulletin voor tuinhistorie;
 • De tuinbaas: kwartaalblad van het Gilde van Tuinbazen;
 • Groen: vakblad voor groen in stad en landschap;
 • Groei en bloei: orgaan van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde;
 • Historische woonsteden & tuinen: tijdschrift van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden van België;
 • Historisch-geografisch tijdschrift;
 • Kasteelkatern: periodiek van de Nederlandse Kastelenstichting;
 • Porte Folly: Nieuwsbrief van de DonderbergGroep;
 • Saillant, tijdschrift van de Stichting Menno van Coehoorn;
 • Terebinth: tijdschrift voor Funeraire Cultuur;
 • Tuin en Landschap: veertiendaags vakblad voor de groenvoorziening;
 • Tuinjournaal: een periodieke uitgave van de Nederlandse Tuinenstichting over de historie van de tuinkunst.

Heel graag aanvullingen via de “Laat een reactie achter” onder de weblog. CO.

8 gedachten over “Lena Lijstje en het groene tijdschriftenlijstje.

 1. Arbor Vitae van de Nederlandse Dendrologische Vereniging (NDV). De Bomenstichting komt ook weer met een periodiek uit.

 2. En natuurlijk de Reeks voor de tuingeschiedenis, uitgegeven bij TuinterTijd, waarvan nu al in een half jaar tijd twee deeltjes zijn verschenen.
  Goed initiatief Carla, dat lijstje.

 3. Hoi Joost en Wim, Nog even een vraag en opmerking t.a.v. jullie suggesties.
  Joost, ik zocht Arbor Vitae op in de cata;logus van Bibliotheek WUR. In de Forum Bibl. is het tijdschrift aanwezig van 1991-1998 en in de bibliotheek botanie (Hdb.10) vanb 1991-2011. Waarom beide niet doorlopen tot heden weet ik niet? Misschien is het aardig Joost als je eens enige artikelen (een kort lijstje van titels van interessante artikelen voor Cascade-leden) voor ons allen op een rijtje zet, zodat we allen een indruk kunnen krijgen van wat daar al zo behandeld wordt.
  Wim, officieel bibliografisch is de nieuwe reeks van Bureau Tuintertijd geen tijdschrift, maar een reeks monografieën over tuingeschiedenis. Dus hoort niet in dit lijstje thuis. Maar goed ik ben het met je eens, mag best even terzijde worden vermeld.
  CO.

 4. Kijk ook naar een nieuwe versie van TuinPad (met bijna 4.000 titels) die nu een onderdeel vormt van Groene Kennis (voorheen Artik). Dit is nog niet officieel in gebruik want nog niet helemaal af maar al wel raadpleegbaar. Er zit ook een tijdschriftenlijst bij.

 5. Hoi Liesbeth
  Zet vooral een mededeling op de weblog als Tuinpad echt gereed en te raadplegen is. Dat is duidelijker voor de mensen die Tuinpad nog niet kennen. Voor velen is dat weer geheel nieuw. We wachten een mededeling van je af. Dank CO

 6. Vandaag (10 juni 2013) ben ik in de Bibliotheek WUR op zoek gegaan naar tijdschriftartikelen die voor Cascade-vrienden mogelijk interessant kunnen zijn. Ik voegde aan het lijstje dat ik hierboven dd. 25 april 2013 voor u maakte, nog een tijdschrift toe, te weten: Gelders Erfgoed: Magazine voor de Erfgoedsector. 4 nummers per jaar. CO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *