Leyduinse waterval door de eeuwen heen


Waterval bij Leyduin (1816), Pieter Bouman  Bron: ilibrariana.wordpress.com

Aanleiding is het bericht van Hans Krol op zijn website Librariana, over o.a. een schilderij met de waterval van Leyduin, zie hier (en zie ook bij Carla O. die dit bericht ook zag, zie hier).

Moet het dan zo nodig ook nog een keer op deze website? Ach met de onderstaande plaatjes erbij krijg je een beeld door de tijd. Mag dat dan maar de toevoeging zijn.

De cascade was in feite een sluisje, bij openstelling ontstond een waterval.
Jan Holwerda


Gezigt in de hofstede Leiduin (ca. 1840) , P.J. Lutgers  Bron: Noord-Hollands Archief


De waterval van Leyduin (1870) Cornelius Ekama Bron: Noord-Hollands Archief


Herinnering aan Leyduin (1895)  Bron: Noord-Hollands Archief


Koepeltje met waterval (ca. 1900)  Bron: Noord-Hollands Archief


Het sluisje / de waterval na restauratie (2015)  Bron: twitter Boswachter Ron Dam

2 gedachten over “Leyduinse waterval door de eeuwen heen

  1. Kijkend in het Noord-Hollands archief moet C.Ekama een getalenteerd schilder zijn. Het valt me echter op dat de overeenkomsten tussen de tekening (1840) van Lutgers en de vermoedelijk aquarel van Ekema (1870) van de waterval wel heel erg veel overeenkomsten tonen, zelfs inclusief de figuurtjes linksboven de waterval. De conclusie dat Ekelman hier Lutgers heeft gekopieerd lijkt niet verkeerd. Het is nogal raadselachtig waarom dan wel, want Ekama beheerste het schildersvak in ruime mate. Is op het werkelijke schilderij eigenlijk de naam C.Ekama of C.A. te vinden? Ofwel, staat met zekerheid vast dat het schilderij inderdaad van de hand van Ekama is?

  2. Het is een sepiatekening Joost. En NH archief geeft zijn naam bij de vervaardiger, zonder toevoeging toeschrijving, dus zijn naam zal er op staan; achterzijde? En geen periode, maar het jaar 1870; ook op achterzijde? NH archief zal het weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *