Magazijn van Tuin-Sieraaden op CD

Een idee dat reeds vaker is geopperd en iets dat al lang is gewenst. Magazijn van Tuin-Sieraaden van Gijsbert van Laar op CD. Nu is het verkrijgbaar, via BoekopCD.

Het gescande exemplaar is van Wageningen UR Special Collections, is de uitgave uit 1802 en ingekleurd. Liesbeth Missel heeft dit verteld toen Carla en ik de nieuwe huisvesting in Bibliotheek Forum bezochten (weblog 20 juli). We hebben toen ook wat in die uitgave gekeken.

Nu de CD. Het Magazijn van Tuin-Sieraaden is nu in pdf format. Dat betekent een betrouwbare weergave, de mogelijkheid van lezen, doorbladeren, doorzoeken, vergroten, verkleinen en afdrukken. Een document van 323 pagina’s. Prachtig dus! Eindelijk zelf hebben, bladeren, inzoomen, genieten!
Een minpuntje, de scans zijn iets grauw uitgevallen. De afbeeldingen in het boek zijn helder, licht, zacht.
Toch nog iets te wensen.  JH

CD met Magazijn van Tuin-Sieraaden, Gijsbert van Laar (1802)
Te bestellen bij BoekopCD, voor xe2x82xac25,00.

Meer afbeeldingen en literatuur had ik al eens op deze webpage gezet.

6 gedachten over “Magazijn van Tuin-Sieraaden op CD

 1. Van Laar en Grohmann. Jan heeft nog wat te wensen over, maar ik heb ook nog een wens. Welke student of onderzoeker heeft nu eens tijd om een vergelijking te maken tussen het Magazijn van Van Laar en het Magazin van J.G.Grohmann und F.G.Baumgaertner, ik bedoel: Ideen-Magazin fuer Liebhaber von Gaerten und englischen Anlagen und fuer Besitzer von Landgueter, Leipzig 1796-1806.5 Baende, 60 Hefte. Van Laar zegt zelf dat zijn gegevens “getrokken zijn uit de voornaamste buitenlandsche werken”. Het werk van Grohmann loopt net even vóór op dat van Van Laar en er gedeeltelijk mee samen wat tijd betreft, want het werk van Van Laar werd gepubliceerd vanaf 1802, en wel van 1802-1809. Om te beginnen, wie kent het werk van Grohmann uit een Nederlandse bibliotheek? Ik ken het alleen uit de bibliotheek van Geldersch Landschap/Geldersche Kasteelen. Graag reacties.CO.

 2. In 2001 (of 2005) is er een heruitgave van Ideenmagazin für Liebhaber von Gärten, englischen Anlagen und für Besitzer von Landgütern geweest; bij Uhl Verlag. Vast een beperkte oplage want bestelmogelijkheden en boek zelf nooit gezien.

  Verder is er een versie getiteld Kleines Ideen-Magazin für Gartenliebhaber, oder Sammlung von Ideen, die mit wenig Kosten auszuführen sind : Enthaltend, Kleine Lust- und Gartenhäuser, Tempel, Einsiedeleyen, Hütten, Brücken, Gartensitze, Ruinen, Portale, Monumente [1806-1807].

  Grappig is ‘…mit wenig Kosten auszuführen…’, waar van Laar zegt ‘…met weinig kosten, te maaken zijn…’. En ik altijd maar denken dat de Nederlanders op de cent zijn.

 3. Die CD can Van Laar Magazijn van Tuin-sieraaden (1802), is geweldig! Ik ben van plan om het boek in het Engels te vertalen, met sponsering o.a. van The Foundation of Landscape Studies hier in New York. Het idee is om dan het boek van Van Laar, en enkele van de werken waaruit Van Laar zijn gegevens haalde,– zoals het werk van J.G. Grohmann Ideenmagazin (1796-1811, en diens Engelse voorbeelden), plus het werk van J.C. Krauss, Afbeeldingen der Fraaiste, meest Uitheemsche Boomen en Heesters (1802)– ten toon te stellen als Hollandse voorbeelden van de landschapstuin voor de geplande tentoonstelling The Romantic Landscape in The Morgan Library (2009-10). Vanessa Bezemer Sellers

 4. Geweldig: Van Laar beschikbaar op CD! Wie zitten achter BoekopCD.nl? Ik bestelde al eens De wandelingen door Nederland van Craandijk en een jaargang Eigen Haard. Is het een idee om eens in de rijkgevulde boekenkasten van onze donateurs te kijken en suggesties te doen voor digitalisering van andere interessante publicaties? (KVH)

 5. Wat betaalde je toen?

  Via Google Zoeken naar boeken vond ik Naamlijst van Nederduitsche boeken … gedurende de jaaren 1799-1803 met
  G. van Laar, Magazijn van Tuin-Sieraaden, of verzameling van Modellen van Aanleg en Sieraad, voor groote en kleine Lust-hoven, voornamelijk van dezulken, die, met weinig kosten, te maken zijn. Getrokken uit de voornaamste Buitenlandsche Werken, enz. No. 2 gr. 4to. met 8 Plaaten. Te Amst. b.j. J. Allert. ƒ1.16
  Idem, met Gecouleurde Afbeeldingen der Sieraaden en Platte Gronden. ƒ3

  We spreken hier dus over 1 katern ; van de uiteindelijke 24.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *