Melchior de Hondecoeter op Kasteel-Museum Sypesteyn.


Vogelconcert met een uil.  Bron: Kasteel-Museum Sypesteyn.

Tot en met 30 september toont Sypesteyn nog werken van Melchior de Hondecoeter. Deze zeventiende-eeuwse schilder specialiseerde zich in pluimvee en watervogels, bosgronden, jachtstillevens, parklandschappen en balustrades met exotische vogels. Stuk voor stuk  thema’s die gewild waren bij eigenaren van buitenplaatsen. Hondecoeters werk maakt inmiddels deel uit van de belangrijkste museale collecties in Nederland en daarbuiten. De meeste schilderijen in de Loosdrechtse tentoonstelling (die is aangevuld met enkele museale bruiklenen) zijn afkomstig uit particulier bezit en dus voor het publiek normaal niet te bezichtigen.

De tentoonstelling is Sypesteyns bijdrage aan het Jaar van de historische buitenplaatsen en markeert het eeuwfeest van het kasteel. Bij de tentoonstelling verschijnt een geïllustreerde catalogus met teksten van Joy Kearney en conservator Rik van Wegen.
De Hondecoeter tentoonstelling is te bezoeken met een rondleiding (12.30 uur 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur; niet op maandag).

Zie www.sypesteyn.nl en kijk iig even op de blog van Sypesteyn met een bericht over vinkenvangers, onder de titel ‘Op het vinkentouw‘.


Detail, met vinkenbaan, van nieuwjaarswens, anon., 1803.

1 gedachte op “Melchior de Hondecoeter op Kasteel-Museum Sypesteyn.

  1. Voor mijn bezoek aan deze tentoonstelling vroeg ik aan de conservator Rik van Weegen of er eigenlijk ook schilderijen van De Hondecoeter zijn waarop afgebeelde kastelen of buitenplaatsen staan die herkenbaar zijn.
    Zijn antwoord was: Bij mijn weten zijn er in het oeuvre van De Hondecoeter drie locaties herkenbaar afgebeeld: De buitenplaats Driemond te Weesperkarspel, Kasteel Nijenrode (drie maal) en Drakensteyn. Deze schilderijen zijn overigens niet opgenomen in de tentoonstelling. CO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *