Buitenplaatsen rondom de Haarlemmerhout. Wandelen door de tijd.


Uit den Bosch, de Lustplaets van Mr.Mattheus Brouërius van Niedek in haer platten gront en opstal (1732), Hendrik de Leth. Uit: Zegepralent Kennemerlant.

Vanaf de zeventiende eeuw vormde de Haarlemmerhout het middelpunt van tientallen buitens. In het onderzoek zijn de sporen vanaf die tijd tot het nu nageplozen en uitgewerkt tot een publicatie, tentoonstelling en rondwandeling.
Expositie van 2 tot en met 30 september 2012. Zuiderhout, Beelslaan 9, Haarlem.
Bijbehorende wandelroute beschikbaar.

Annemarie van Leeuwen schrijft:
Toen ik 22 augustus 1962 op de arm van mijn moeder Uit den Bosch in Haarlem verliet kon ik niet vermoeden dan ik mij vijftig jaar later in de geschiedenis van die buitenplaats zou verdiepen. Toch, of misschien wel daardoor, ben ik het afgelopen half jaar juist daarmee bezig geweest; de geschiedenis van de buitenplaatsen rondom de Haarlemmerhout. Natuurlijk verdween er veel, maar er blijft ook heel veel te zien. Mijn fascinatie voor sporen uit het verleden in het heden wil ik graag delen. In dit geval met een expositie en een wandeling door de tijd. Met de bijbehorende wandelroute kan iedere geïnteresseerde zelf rondom de Haarlemmerhout lopen.

Zie ook affiche/uitnodiging van de opening.  JH


Uit den Bosch uit de Spanjaards Laan te zien (1783), Hendrik Tavenier.
Bron: beeldbank Noord-Hollands Archief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *