Nogmaals de tuinen van Martinus van Barnevelt te Gorinchem


Gezicht op de tuin van Martinus van Barnevelt te Gorinchem (ca. 1760 – 1770)

15 jaar terug kwam deze tuin al eens naar voren op de weblog. Nu stootte ik, op zoek naar heel iets anders, op een verkoopadvertentie met de tuinen van Van Barnevelt te Gorinchem. Dan rinkelt er direct een belletje…

Eerst de advertentie: ‘… op Maandag den 18 Maart 1776, by inzetting veilen en op Maandag den 1 April finaal verkoopen in den Doele binnen Gorinchem, een Kapitaal huis, koetshuis en stalling, orangerie en verder getimmerte, met deszelfs extra groote zeer plaisante tuin, met een groote vyver, mooye gebouwde tempel en priëels, broey- en trekkassen in de zelve… en nog twee byzondere tuinen, geleegen naby het voorgemelde huis. Voorts zal men op vrydag den 5 April 1776, publicq verkoopen: diverse kapitale marmere en steene beelden, vasen, groepen, medaillies en pedestalen, oranje- en lauwrier-boomen, en andere tuincieraaden, een klein jagt … met … metaale kanonnetjes en verdere toebehooren … Alles nagelaten door wylen den WelEd. Gestr. Heer M. Van Barnevelt …’

Opnieuw even gekeken naar materiaal rond die tuin en de vier aquarellen.
Archeologie Gorinchem berichtte in 2009 over een opgraving, de vier aquarellen staan hierin afgebeeld; zie hier.
En hoe leuk, de in 2006 genoemde publicatie Lusthoven in Gorinchem van A.J. Busch en Carla S. Oldenburger-Ebbers (1990), met alles over deze tuin, staat online beschikbaar bij de Historische Vereniging Oud-Gorcum; zie hier.
Jan Holwerda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *