Onbekend landhuis met parkaanleg

Onbekend Landhuis (1857), J.G. Smits (Bron: Geldersch Landschap & Kasteelen GK 12781), inzoomen.

Bladerend in online Collectie Gelderland kwam ik het bovenstaande werk tegen. De beschrijving zegt: Gezicht op een onbekend landhuis met parkaanleg en figuren op de voorgrond. Het werk is rechtsonder gesigneerd en gedateerd: ‘JG Smits 1857’. Jan Gerard Smits was een Haagse schilder, die voornamelijk landschappen schilderde. Ik heb het idee dat een naam op het puntje van m’n tong ligt, maar vallen doet ie niet. Wie weet het wel?

Geldersche Toren (Spankeren), mogelijk door J.G. Smits (Bron: RKD).

8 gedachten over “Onbekend landhuis met parkaanleg

  • ik denk dat de weergave van het ronde karakter niet helemaal overtuigd. Hoewel, de ramen aan de ‘buitenzijde’ staan wel ietwat ‘schuinweg’ getekend. Het totaalplaatje klopt wel.

   • Onderste is inderdaad de Geldersche Toren. Heeft ook een uitbouw met balkon aan de rechterzijde.

    De ander lijkt mij Landgoed De Haere bij Olst?

 1. Ik heb nog even contact opgenomen met Ivo Janssen om te vragen of er een publicatie was uitgekomen van hem en Lucia Albers over het onderzoek dat zij jaren geleden op De Haere hebben gedaan. Hij kende het afgebeelde schilderij niet, en meldde mij de titel van het Kastelenboekje over De Haere.
  In het boekje “De Haere” van de Nederlandse Kastelen Stichting (nieuwe reeks, deel 27, onder redactie van J. Hardenberg) zijn samenvattingen te vinden van Lucia’s onderzoek en van Ivo’s renovatieplan. CO

 2. Ik had over de commentaren heengekeken en ging zonet met Google Lens op zoek (op mijn android mobieltje gewoon een functie als je een genomen foto bekijkt) en ook die app kwam (o.a.) met De Haere. Misschien nuttig voor volgende keren (al is zelf iets in je geheugen laten opborrelen veel leuker…). Wel even experimenteren met de uitsnede, daar is die app heel gevoelig voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *