Onze Tuinen en Het Landhuis online


1906 –  Onze tuinen; geïllustreerd weekblad voor amateur tuiniers

De jaargangen van Onze Tuinen staan in mijn boekenkast. Je kunt er heerlijk en eindeloos door bladeren, dodelijk vermoeiend. Iets zoeken is echter een crime.

Tot nu. Want Onze Tuinen staat nu online. In het onvolprezen Delpher. Sinds gisteren beschikbaar: Onze tuinen; geïllustreerd weekblad voor amateur tuiniers 1906-1930, klik hier.
Vanaf 1931 gaat het op in het Weekblad voor het landhuis; onze tuinen met huis en hof; in 1932 gaat het Het Landhuis heten; en in 1940 Het landhuis, op de hoogte. Ook deze verschillende Landhuizen staan online, klik hier.

Nu wachten op de scan van het weekblad Buiten, 1907-1936. Dit ging in 1937 op in het hierboven genoemde Het Landhuis.
Jan Holwerda


1931 – Weekblad voor het landhuis; onze tuinen met huis en hof


1937 – het weekblad Buiten is opgegaan in het toen tweewekelijkse Het Landhuis.

5 gedachten over “Onze Tuinen en Het Landhuis online

  1. Op 19 juni 1930 stond hierin het allereerste artikel over de Japanse tuin van Clingendaal ( nog niet ae), een heel belangrijke bron die bij het historisch onderzoek heel nuttig bleek. Gelukkig had ik het al, hier heb ik het nu ook gevonden. Nog steeds leuk om te lezen voor liefhebbers van Japanse tuinen, met heel grappig aandoende foutjes, want de auteur P.J. van Bommel gaf eerlijk toe dat hij er niets van wist. Fantastisch Jan

  2. Daar schieten we echt iets mee op, fantastisch Liesbeth. Deze link zal voor Leo (Tersteeg-onderzoek) en Marianne vLdJ (Hein Otto-onderzoek) ook erg handig kunnen zijn. Natuurlijk wel als je de goede zoekwoorden weet te vinden.

  3. Wat is dit een mooi project. Ook ik heb een complete verzameling van Onze Tuinen, en zelfs wat dubbeljaren. Zou er een uitgever te vinden zijn die dit weekblad weer wekelijks wil laten herbeleven? Het is niet te geloven hoe eigentijds nog veel van de artikelen zijn. Wel vreemd dat in de jaargangen 1918-1919 en 1919-1920 er met geen woord gerept is over de Spaanse Griep. Maar het is een schatkamer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *