Opening van het Grothuisje (Oosterbeek)


Grothuisje Laag Oorsprong (Oosterbeek)  Foto: Jan Wamelink

De weblog van 26 maart 2006 sprak over het aanstaande herstel van watergangen en watervalletjes en de herbouw van het grothuisje op Laag Oorsprong te Oosterbeek.

Afgelopen 19 maart j.l. was de officiële opening. Henk van der Eijk kondigde deze al aan. Hierboven een foto uit een verslag van een bezoek door de Gelderlander.

Op een wat zuidelijkere plek is het op het oorspronkelijke bouwsel geïnspireerde grothuisje gebouwd.
En inderdaad zoals het verslag meldt ‘beetje beton’, alles nog erg kaal. Maar ja, het is dan ook na machinale ingrepen in de beekbedding (en ik heb toen wel gezien dat dat fors was), het is nog vroeg in het voorjaar en de plek moet nog ingebed raken in zijn omgeving.

Meer over de Oorsprongbeek en over het grothuisje verhaalt de website van de gemeente Renkum. Gesproken wordt over een huisje waar het water door de gevel valt, gebouwd uit misbaksels, ook wel onkels of brandkoppen genoemd, afkomstig van de steenfabriek in de Rosandepolder.
Gelderland in Beeld is een goede plek voor wie wil bladeren door meer oude beelden van Laag Oorsprong. En tot slot is er een filmpje op YouTube, met de officieuse opening.  JH

1 gedachte op “Opening van het Grothuisje (Oosterbeek)

  1. Hoewel niet gebouwd uit misbaksels, maar wel uit beton, het moet een geweldige ervaring zijn geweest voor diegenen die bij het herstel van Laag Oorsprong betrokken zijn, om de cascade weer te zien en horen stromen. Gefeliciteerd. Cascade en het verschijnsel YouTube vind ik overigens ook een hele ervaring. Helemaal echt, waggelende beelden, lijkt nergens op, maar toch gaat met watersysteem van Laag-Oorsprong meteen voor je spreken. Wel toevallig, nu een filmpje en ook op vorige weblog een heuse TV-film-verwijzing. Wat zijn we bij de tijd in dat historisch genootschap. CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *