P.J. Lutgers – 1861, Houten ‘Folly’ huisje op het landgoed Elswout te Overveen


Aquarel P.J. Lutgers – 1861,  Houten 'Folly' huisje op het landgoed Elswout te Overveen
Bron: Kunsthandel Mario van der Ent

Bij Kunsthandel Mario van der Ent zag ik de bovenstaande Lutgers te koop.

Aquarel P.J. Lutgers – 1861,  Houten 'Folly' huisje op het landgoed Elswout te Overveen staat op de achterkant van de afsluitende karton. Zowel de lijst als dat karton zijn zeker niet 19e eeuws.

Vrouw op schot zou ik zeggen, dan heb je een overeenkomst met de Ka-buur van Elswout, maar daar houdt het dan ook mee op! Andere tuinsieraden op Elswout herken ik er ook niet in. Het boek Gezigten in de omstreken van Haarlem naar de natuur geteekend en op steen gebragt door P.J.Lutgers kent wel twee platen met Elswout (waarvan een met de neogotische tuinkoepel), maar niet deze.

Navraag leerde dat het werk uit een nalatenschap uit de kop van Noord-Holland komt, maar daar waren geen verdere aanknopingspunten te vinden.

Delen via de weblog doen we 1. omdat ie zo mooi is en 2. in de hoop dat iemand het huisje herkent of vermoedens wil delen…  JH


Signering

4 gedachten over “P.J. Lutgers – 1861, Houten ‘Folly’ huisje op het landgoed Elswout te Overveen

 1. Nou, zullen we dan maar:
  Mijns inziens is het onwaarschijnlijk dat dit Kabuur is. De vrouw is inderdaad de enige overeenkomst, en de overhangende luifel. Dit huisje is echter wel degelijk als driedimensionaal weergegeven. Bovendien kan het in ieder geval geen gebouwtje zijn op de huidige locatie van Kabuur, want daar is de aanleg op de aquarel te groot voor en overigens ook nogal ‘formeel’, met aanzetten van perkjes en zo.
  Wel toont het bouwwerkje enige overeenkomst met de twee of drie nog bestaande rustieke bouwwerkjes op Elswout – maar die zijn te ruw en ongeschild, terwijl dit een heel netjes huisje is dat bovendien uit de tijd van Lutgers zelf lijkt, misschien nog zo 1840.
  Overigens, wie zegt dat dit Elswout is? Het opschrift op de lijst moet van na 1995 stammen toen zeker persoon de term ‘folly’ in Nederland introduceerde. Goed, het zal dan wel Elswout wezen, maar ik vermoed dat het hier een verdwenen gebouwtje betreft dat naar alle waarschijnlijkheid op een ‘plat’ stuk van het park heeft gestaan, dus niet in de bergen achterdoor. En die vrouw? Is ze een trompe l’oeil of is ze echt, een verschijning of een vaste presentie? En wat doet dat knaapje daar met die bezem. Komt hij haar ‘vegen’? Bah! Opeens verandert de afbeelding in een behoorlijk obsceen stukje topografie. Ik stop maar snel.
  Wim Meulenkamp.

 2. Los van de lokatie – ik weet het echt (nog) niet – vallen mij de hanging baskets op. Sinds wanneer verschijnen die in de tuinkunst? En weten we wat erin geplant werd om te hangen?

 3. Hier nog een andere foto van het huisje onder de grote Zwitserse brug – Het is een hetzelfde soort huisje

  http://www.flickr.com/photos/anachronism_unltd/2400992099/

  En hierbij twee foto’s van het huisje aan de noordoost kant van het park, wederom het is een hetzelfde soort stijl, maar het is niet het huisje van de afbeelding

  http://www.flickr.com/photos/anachronism_unltd/2403211467/
  http://www.flickr.com/photos/anachronism_unltd/2403211467/
  http://www.flickr.com/photos/de_buurman/3734398423/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *