Paaltjes op Boom en Bosch


Palen / paaltjes in het gras van Boom en Bosch (Breukelen 1886), P.J. Lutgers.   groot

Deyke v D stuurde een afbeelding met een leuk detail. Het is Boom en Bosch (Breukelen) van de hand van Lutgers uit 1886. In het korte gras voor het huis staat een aantal palen. Ze lijken ter versiering iets bewerkt. Misschien om een bok of geit aan te binden die dan het gras moet begrazen? Of is er een andere verklaring denkbaar?


Uitsnede met de palen / paaltjes.

8 gedachten over “Paaltjes op Boom en Bosch

  1. Zouden best paaltjes voor een levende grasmachine kunnen zijn, alleen staat het paaltje op de voorgrond vrijwel in het water. Ik denk dan dat er geen koe aan zal hebben gestaan, want die vernielt de kant (of hadden ze daar toen ook een zeekoe?)
    Sowieso een intrigerend plaatje. Er is een bokkenwagen op te zien, en zou de bok de grasmachine zijn? Maar wat doet die man staand in twee kano’s: een catamaren kano? Of een voorloper van het supboard? Hij lijkt clubkleuren op zijn peddels te hebben, van welke club? Of een oud landgoed?
    Het water zal de Vecht zijn, neem ik aan.

  2. Het is inderdaad weer een intrigerend plaatje. Dit is niet de vechtzijde masr de landkant. Daar lag en ligt ook een vijver. Wel met open verbinding met de Vecht.

  3. De paaltjes lijken in perspectief in een boog/cirkel te staan. Kan het een vorm van (tijdelijke?) Afrastering zijn die b.v vee zou moeten binnenhouden of waarvan Lutgers vanwege de compositie de draden (?) Heeft weggelaten?

  4. De paaltjes lijken bovendien met iets omwikkeld te zijn – touw?, plant? De vergelijking met Plakkersbosch is wel frappant. Ik opteer voor die variant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *