Prijswinnaars Ithakaprijs en -stipendium 2015 bekend

INGEZONDEN
Architectuurhistoricus Mascha van Damme is winnaar van Ithakaprijs 2015 voor haar boek: Heren op het Land Buitenplaatsen van Twentse textielfabrikanten, Zwolle (Waanders) 2013; zie hier. Deze award, ingesteld door de stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen (sKBL) en dit jaar voor het eerst uitgereikt, is haar op 7 oktober 2015 door juryvoorzitter Paul Schnabel overhandigd tijdens een feestelijke bijeenkomst op Kasteel Groeneveld te Baarn.
Tevens kende René Dessing, jurysecretaris/directeur van sKBL, een stipendium toe Els van der Laan, Willemieke Ottens en Jelmer Bokma (Bureau No.ordpeil) voor het onderzoeksproject: Noordelijke Lustwarande. 19de-eeuwse landschapsparken als verbindende groene erfgoedstructuur tussen de staten en stinzen van Friesland, de borgen van Groningen en de havezaten van Drenthe (Noord-Nederland); zie hier.
Aan de Ithakaprijs en -stipendium is een geldbedrag van € 5.000 verbonden.

Prijs en stipendium zijn mogelijk gemaakt door een genereuze particuliere gift aan sKBL en zullen vijf jaar worden uitgereikt aan relevante studies en voorstellen kastelen, hist. buitenplaatsen en/of landgoederen verbindend onderzoeken. De Ithakaprijs is dan ook bedoeld om interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek over dit type erfgoed te stimuleren. Ook journalistieke (media) producties die dit cultuurgroen erfgoed breed en positief onder de aandacht hebben gebracht komen in aanmerking.
Het Ithakastipendium is beschikbaar voor onderzoekers die op uiteenlopende studiegronden onderzoek willen verrichten naar KBL op voorwaarde dat het onderzoek gepubliceerd zal worden.

2 gedachten over “Prijswinnaars Ithakaprijs en -stipendium 2015 bekend

    • Dat Twente-boek is inderdaad heel fraai en goed gedaan. Felicitaties aan de winnaar en ‘commiserations’ aan de verliezers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *