Prins Frederiks parkenroute (Wassenaar)

Eerder al de berichten over de conferentie in Duitsland over Prinz Friedrichs der Niederlande en Muskau. Nu even iets over hem en het Wassenaarse.

OVERGENOMEN (skbl.nl)
De gemeenten Wassenaar en Voorschoten presenteerden op 10 juli 2018 onderzoeksinformatie van een unieke route, die in de 19de eeuw werd aangelegd op aanwijzing van prins Frederik der Nederlanden (zoon van Willem I, broer van Willem II en oom van Willem III). De route verbindt negen (bestaande) landgoederen die destijds tot het particuliere bezit van de prins behoorden. Dit stelsel van rondwegen en paden is in Nederland uniek. Het voert langs mooie locaties en aantrekkelijke uitzichten op de destijds uitgestrekte landerijen van de prins. Nu is onderzocht hoe de route is ontstaan, wie er aan werkten én wat er van resteert. Nu weten wij dat een groot deel er nog steeds ligt, zoals de prins deze liet aanleggen. Ook diverse bouwwerken zoals bruggen en woningen maken er onderdeel van uit en zijn er nu nog.

Op verzoek van de prins creëerde men een route vol verassingen en zocht men visuele eenheid voor de diverse landerijen. Hiervoor werkten de Duitse architecten Petzold en Wentzel in zijn opdracht aan wegen, beplanting, markeringen en bebouwing. Architect Zocher jr. was al eerder betrokken bij de ontwikkeling van De Paauw, het centrale landgoed van de prins.

Nu zal worden verkend wat mogelijkheden kunnen zijn om de parkenroute en zijn unieke geschiedenis te revitaliseren en de daarbij behorende verhalen weer tot leven te brengen. Hiervoor zal, net als voor het nu afgeronde onderzoek, bij de provincie Zuid-Holland en de gemeente voor geldelijke steun worden aangeklopt. Hier de PDF met de parkenroute.

5 gedachten over “Prins Frederiks parkenroute (Wassenaar)

  1. Ik probeerde de pdf met de parkenroute te downloaden, maar forbidden. Zijn er meer mensen die daar last van hebben? Hoe zit dat Jan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *