Tinco Lycklama: een Friese jonker in de Oriënt


GETIPT (door Theo W)

Een programma met een tentoonstelling en veel meer, dat al vanaf begin juni loopt. Niet direct een groen onderwerp, maar voor liefhebbers van Turkomanie en Turkse tenten e.d. brengt het vast een en ander. En combineer het anders met het historische groen in en rond Beetsterzwaag (Friesland).

In Beetsterzwaag is de tentoonstelling Tinco Lycklama: een Friese jonker in de Oriënt te zien. Hier wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde. Na terugkomst in zijn geboortedorp richtte Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) een museum in met bijna 700 oosterse voorwerpen die hij had verzameld tijdens zijn reizen. Een paar jaar later verhuisde hij naar Cannes (Zuid Frankrijk) waar hij opnieuw een museum opende en respect verwierf, mede wegens grote schenkingen aan met name katholieke instellingen.

In samenwerking met het Musée de la Castre in Cannes en de Tinco Lycklama Foundation keert de collectie van Tinco tijdelijk terug naar Beetsterzwaag.

Behalve de collectie brengt de tentoonstelling de reis van Tinco Lycklama in kaart en maakt men kennis met zijn leven en werk. Bovendien biedt de tentoonstelling een bijzondere kijk op Syrië aan de hand van foto’s uit de tijd van Tinco in combinatie met schilderijen van de hedendaagse archeoloog en kunstschilder Theo de Feyter. Zijn gouaches tonen plekken in het Midden Oosten waar Tinco 150 jaar geleden is geweest, zoals Damascus, Aleppo, Palmyra en Beiroet.

Rondom de tentoonstelling zijn extra activiteiten georganiseerd, waaronder lezingen en rondleidingen, zie www.historischbeetsterzwaag.nl.

Locatie: Grietenijhuis (het oude gemeentehuis), Hoofdstraat 17, 9244 CL Beetsterzwaag
Periode: van 8 juni t/m 9 september 2018
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Entree: 5 euro

2 gedachten over “Tinco Lycklama: een Friese jonker in de Oriënt

  1. Of er is iets mis met mijn computer, of met die van jullie: de link naar Historisch Beetsterzwaag geeft wel een héél raar resultaat. (Verwijder vooral deze reactie als het euvel is hersteld.)

    • We hebben eerder een hacker gehad; nu is er weer iemand op bezoek en zogenaamd leuk geweest. Software weer up-to-date gebracht en andere passende stappen gedaan. Hoop dat we ze weer een tijdje buiten de deur kunnen houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *