Project Kwaliteitsimpuls Zocherparken


Dordwijk (1852, Dordrecht), Jan David Zocher  Bron: www.villa-augustus.nl

INGEZONDEN (combi van online berichten en info op website stimuleringsfonds)
De familie Zocher heeft als ontwerpersfamilie een stempel gedrukt op de parken in de landgoederenzone in Zuid-Holland. Veel parken zijn echter sleets geworden, waardoor afbreuk wordt gedaan aan hun herkenbaarheid, hun specifieke kwaliteiten en de waarden daarvan. Om te voorkomen dat deze parken op den duur geheel verloren gaan, hebben de gemeenten Voorschoten, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Delft en Den Haag onder de noemer Kwaliteitsimpuls Zocherparken de handen in een geslagen. De officiële start van het project werd op 17 juli jl door burgemeester Jan Hoekema van de gemeente Wassenaar op raadhuis De Paauw verricht.

Stichting Erfgoedhuis Zuid-Holland zal voor het toekomstig beheer en gebruik van de Zocherparken een verdiepend onderzoek uitvoeren. Het project bestaat uit een inventarisatie van de Zocherparken in het plangebied; de kenmerken van de parken zullen in kaart worden gebracht. Daarnaast gaat een groep deskundigen ook nader archiefonderzoek doen. Verder zal bij twee à drie parken die als pilot gekozen worden een analyse van de actuele beheervraagstukken plaatsvinden. De groenbeheerders van de parken zijn actief bij het project betrokken. Het onderzoek zal resulteren in een ‘handboek’ voor het groenonderhoud, voor eigenaren en beheerders. De groenbeheerders krijgen tevens een cursusdag ‘Zocherbeheer’ op locatie. Via verschillende formats en media vindt tot slot ook aan het brede publiek berichtgeving over belangrijke ontwerpaspecten van Zocherparken plaats. Elementen daarin zijn een (verplaatsbare) tentoonstelling, lezingen, voorlichting via borden of websites en activiteiten in de verschillende parken, waarbij aansluiting wordt gezocht bij bestaande landschapsdagen.

5 gedachten over “Project Kwaliteitsimpuls Zocherparken

 1. Leuk dat er aandacht komt voor de Zocher parken. benieuwd wat het archiefonderzoek oplevert! Dit omdat na een studie van mijn kant is gebleken dat Zocher sr. en Blum vrijwel dezelfde techniek van ontwerpen hebben maar dat dat met de moderne technieken uitgezocht kan worden.

 2. Jan, je hebt een mooie Zocher-ontwerp afgebeeld, maar weet je zeker dat de omgeving van Rotterdam, Dordrecht, Dubbeldam ook in dit project valt? Ik had begrepen uit de pers dat het ging om de streek tussen Den Haag en Leiden, de gemeentes Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar. Nieuwe afbeelding?

 3. Daar heb je een puntje Carla. De provincie was bij mij meer blijven hangen dan de deelnemende gemeenten. Ik wilde een mooie Zuid-Hollandse ontwerptekening van een Zocher laten zien, en als het even kan eentje die is uitgevoerd en die niet zo vaak te zien is.
  Dat valt nog niet direct mee.

  En dan nu nog eens als beperking de genoemde gemeenten… Nouuuu, dat wordt nog lastig.
  Eehh, gelukkig Delft hoort ook in het rijtje. Daar is i.i.g. een ontwerp voor een deel van de stadswallen (archief Delft). Helaas, niet uitgevoerd.
  Eeehh, tja…

  • Tsja, tsja… Maar ik heb ook begrepen dat het project tot buitenplaatsen is beperkt, want er wordt ergens het woord Landgoederenzone gebruikt.
   En Delft wordt weliswaar als subsidieverstrekkende gemeente genoemd, maar alweer een vermoeden, ik denk omdat het Erfgoedhuis in Delft gevestigd is, en er ook het een en ander van het Erfgoedhuis verwacht wordt….tentoonstelling, website maken etc. Dus…

 4. Ha Jan en Carla, jullie beide ideeën kloppen 🙂 Het onderzoeksdeel start inderdaad met Zuid-Holland, om daarna bij veldinventarisatie, analyses en toekomstuitgangspunten in te zoomen op de Landgoederenzone, met als Vliet-uitloper de gemeente Delft.
  Na de respectievelijke vakanties kunnen we een toelichting op het project toesturen voor op de weblog. Sowieso willen we het komende jaar regelmatig de (vak)wereld op de hoogte houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *