Promotie Rita Radetzky: L.P. Roodbaard

Tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) en de landschapsstijl
Promotie: Mw. R.L. (Rita) Radetzky
Wanneer: 4 maart 2021
Aanvang: 12:45

Te volgen via een livestream.

(OVERGENOMEN)
In dit proefschrift zal de levensloop van de bekende Noord-Nederlandse tuin- en landschapsarchitect Roodbaard uitgebreid worden beschreven. Tevens wordt nagegaan welke tuinen in de nieuwe mode van de landschapsstijl hier al aanwezig waren om vast te kunnen stellen in welke context hij als tuinarchitect begon. Zijn ontwikkeling van hovenier tot tuinarchitect wordt nader bestudeerd. Het onderzoek richt zich verder op de sociale achtergrond van de opdrachtgevers, zowel particulieren en hun netwerken als functionarissen van overheden met wie Roodbaard te maken had. Zijn oeuvre en precieze werkwijze wordt onderzocht, geanalyseerd en op cultuur historische waarde geschat.

Een handelseditie van het proefschrift zal later dit jaar bij uitgeverij Noordboek verschijnen. Bericht volgt zal ik maar zeggen.

25 gedachten over “Promotie Rita Radetzky: L.P. Roodbaard

 1. Ha Rita, wat fantastisch dat je binnenkort even een punt achter Roodbaard hoopt te zetten. Dankzij al jouw studies over Roodbaard en al jouw boeken en artikelen over hem, is de landschapsarchitectuur in de noordelijke provincies in de belangstelling komen te staan en heeft de geschiedenis van de Nederlandse landschapsarchitectuur een duidelijk gezicht gekregen. Heel veel succes en een prachtige dag gewenst 4 maart as. Is het ook mogelijk d.m.v. een zoom-bijeenkomst de promotie te volgen? Dat zou ik heel graag bijwonen. Sterkte gewenst, Carla

  • Hallo Carla,
   Bedankt voor je reactie. Het was inderdaad veel werk, maar de interesse voor Roodbaard bleef, naast al mijn andere publicaties. De Corona-tijd brengt helaas zijn restricties mee. Je weet nu hoe je de promotie kunt volgen.
   Rita

 2. Dag Rita, wat hartstikke goed en fijn dat we eindelijk met je diepgaande promotie onderzoek kennis mogen maken na al die jaren van onderzoek en studie. Ik verheug me er nu al op en ga zeker op 4 maart kijken. Groet Nico

  • Dag Nico,
   Bedankt voor je reactie. Het is een heel traject geweest. Jammer dat Corona nu zoveel beperkingen oplegt.
   Groet, Rita

   • Ik ga zeker kijken en wie weet hebben we nog eens een excursie onder jouw leiding met Cascade, dan ben ik er graag weer bij. Succes gewenst. Groet, Jetty Tempelman

    • Hallo Jetty,
     Bedankt voor je reactie. Helaas kan door de corona alleen via het scherm.
     Hopelijk komen er betere tijden. Groet, Rita

 3. Dag Rita, geweldig dat je gaat promoveren!! Ik ga proberen om het te volgen op de
  Livestream, wel bijzonder om er dan op die manier toch getuige van te kunnen zijn. Gek, maar het lijkt toch niet zo lang geleden dat we elkaar leerden kennen bij het begin van onze studie, dierbare herinneringen komen boven.
  Heel veel succes op 4 maart!
  Veel lieve groeten, Elina van Tuinen-Taselaar

 4. Hallo Elina,
  Bedankt voor je mooie bericht en dat je de promotie probeert te volgen. Onze studie heeft ons beiden veel gebracht op ons vakgebied en ook leuke momenten toen je hier nog in de stad werkte. Mijn publicaties over Roodbaard kon je toen volgen. Het zijn spannende tijden.
  Voor jou ook veel lieve groeten, Rita Radetzky

 5. Ha Rita nu is het zover, je promotie over Roodbaard. Ooit begonnen als een project tijdens onze studie kunstgeschiedenis aan de Rug te Groningen. Als invaller moest ikmr snel verdiepen in de geschiedenis van de Friese adel en hun buitenplaatsen. Talloze tochtjes volgden door het Friese platteland. Mooie herinneringen. Ik ga je zeker volgen want je bent een kanjer. Tot donderdag a.s liefs, andere Rita (Overbeek)

  • Hallo Rita,
   Leuke reactie. Het onderwerp Roodbaard was al vanaf het begin heel intrigerend. De leuke tochtjes waren zeer leerzaam en brachten veel resultaat. Zijn werk kon je nog van veel meer kanten bekijken. Ik hoop dat je veel nieuws zult aantreffen in mijn dissertatie, die later als publieksuitgave zal verschijnen.
   Mooi dat je gaat kijken.
   Groetjes, Rita

 6. Dag Rita,
  Wat fijn, dat je, na al die publicaties over hem, nu toch ook op Lucas Roodbaard gaat promoveren! Ik wens je een mooie dag toe a.s. donderdag en ik ga zeker naar de lifestream van je promotie kijken. Veel liefs en hartelijks, Jenny Bierenbroodspot

  • Hallo Jenny,

   Hierbij nog even een verlate reactie. Nog bedankt voor je meeleven. Ik hoop dat je hebt kunnen kijken. Het was niet gemakkelijk zonder paranimfen, vrienden en collega’s. Ik hoop je weer te zien en spreken.
   Hartelijke groet, Rita

 7. Hallo Rita,
  Voor morgen wens ik je heel veel succes met de verdediging van je proefschrift, fantastisch dat je het hebt kunnen afronden en natuurlijk heel benieuwd naar het resultaat over Roodbaards geheimen. Ik hoop dat we in betere tijden elkaar nog een keer spreken op een mooie Roodbaard locatie, hartelijke groet Els

 8. Hallo Els,
  Bedankt voor je goede wensen. Het was en is in deze Corona-tijd niet gemakkelijk allemaal, maar het is fijn dat het zo ver is. Ik hoop op betere tijden.
  Hartelijke groet, Rita

 9. Gefeliciteerd Doctor Rita Radetzky! De opponenten maakten het je niet gemakkelijk, maar je stond als een rots in de branding!

 10. Beste Rita, van harte gefeliciteerd met het behalen van je dr. titel. Ik heb je promotie online teruggekeken (mooie lofrede van Theo) en intussen je proefschrift met veel genoegen van a tot z gelezen|bekeken.

  Hartelijke groet, Ina Eskes, Amsterdam

  • Beste Ina,

   Bedankt voor je felicitatie. Mooi dat je de promotie hebt teruggekeken. Het was heel spannend in mijn eentjes, zonder paranimfen, maar de tijd vloog om. Ik had nog zoveel te zeggen.
   Hartelijke groet,
   Rita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *