Rijmelarij op Beekhuizen (Velp)


Gesellschaftslinde uit Ideen-Magazin für Architecten, Künstler und Handwerker, J.G. Grohmann

In de dagboeken (1811-1830) van Willem de Clercq wordt (in de derde persoon) ook verslag gedaan van een reisje door Gelderland (aug 1815). Bezocht worden o.a. Rozendaal en Beekhuijzen.

In de avond van 17 aug. beklimmen ze den groten boom en de volgende dag wordt onder de kop Op den boom te Beekhuijzen des middags geschreven: Deze regels worden om dus te spreken tusschen hemel en aarde geschreven, want wij zitten twintig takken hoog in het midden van de takken, in een boom.

Wat later aten nu op een bordes geldersche pannekoeken en dronken van een fles slechte wijn, die hen echter tamelijk naar 't hoofd steeg, (N.B. derwijl de wijn slegt en hunne dorst groot was). Met een slok op gaat het verder met De vrienden waren vrolijk dochvhet gelukte hen echter den top des booms te bereiken en daar hunne ontmoetingen neder te schrijven en Na dat wij eindelijk Goddank heelshuids den befaamden boom afgeklommen waren zochten wij den weg naar Biljoen.

De volgende dag wordt het zoo vaak betwistte vraagstuk over de voortreffendheid van Rozendaal of Beekhuizen, ongetwijfeld met een spijkertje in de kop en met het belang van een herberg in de nabije omgeving in het hoofd, met de volgende rijmelarij verwoord:

Jan Borrel ging op reis met Pieter van der slok
Zij stonden zamen uittepluizen
Wat plaats met meerder regt de meeste menschen trok
Jan zei 't was Roozendaal en Pieter 't was Beekhuizen

In 't eind zei Piet tot Jan Houd op met uw gemaal
De zaak is duidlijk u te ontknopen
Beekhuijzen streelt mij meer. Het blinkt met groter praal
Daar kan men bij de baas nog thee en borrels kopen
Maar hier al heeft men zich ook nog zoo moê gelopen
Men vind geen enkle kroeg in 't pragtig Rozendaal.

Ter illustratie de Gesellschaftslinde (boven) uit Ideen-Magazin für Architecten, Künstler und Handwerker, J.G. Grohmann (eerder al in Ideenmagazin für Liebhaber von Gärten) en Le Vieux Chêne (de Oude Eik) d'Allouville-Bellefosse (Haute-Normandie, 50km oostelijk van Le Havre). Klik hier voor meer Allouville Bellefosse.  JH


Le Vieux Chêne d'Allouville-Bellefosse


Le Vieux Chêne d'Allouville-Bellefosse (2006)

1 gedachte op “Rijmelarij op Beekhuizen (Velp)

  1. Omdat hij zo geinig is èn om te laten zien dat het een behoorlijke drukte kon worden in zo’n boom!

    Deze afbeelding vond ik in de ’Mitteilungen der Deutschen Dendrologischen Gesellschaft’ jaargang 1920, Tafel 5, voor p. 33, ‘Die Kaisereiche zu Eppelborn’. De tekst bij de plaat luidt:’ In der Krone der Kaisereiche von Eppelborn im Regierungsbezirk Trier waren seit 1870 Bänke und Tische zu frohem Beisammensein aufgeschlagen. Die ‘Gartenlaube’ 1886 hat ein Bild des seltsam zugerichteten Baumes gebracht.’
    Ik heb gekeken of deze boom ook nu nog leeft…..maarre ik geloof van niet….
    AvdD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *