Rozenhof (Rotterdam)


Uitsnede Rozenhof (1773-1777, Rotterdam), Gio. Batta. Colomba (Bron: Stadsarchief Rotterdam)

Eerder citeerde ik al eens uit een advertentie uit de Rotterdamse courant van 9 april 1791. Met de te veilen buitenplaats Rozenhof bij Rotterdam (Kralingen). Toen ging het mij om de ‘Chineesche-, Turksche-, Engelsche- en andere Bosschen‘. Bij dat bericht heb ik, in twee delen, de ietwat vage scan van een vogelvlucht opgenomen (zie hier).

Stadsarchief Rotterdam bezorgde mij nu een zware scan. Scherper. Lekker inzoomen.

Nu nog eens kijken a.d.v. deze en een andere advertentie. Die uit 1791 noemt ook ‘een extra fraai beschilderd Salon … Menageryen … Goudviskommen, Slingerbeken …Tenten‘. En een uit de Leydse courant van 12 november 1810 spreekt over ‘een Chineesche paraplui Turksche tent, met klokkenspel, veld-coepel’.

De kaart dateert wel zo’n 15 resp. meer dan 30 jaar voor de advertenties…
Jan Holwerda


Uitsnede Rozenhof (1773-1777, Rotterdam), Gio. Batta. Colomba (Bron: Stadsarchief Rotterdam)


Uitsnede Rozenhof (1773-1777, Rotterdam), Gio. Batta. Colomba (Bron: Stadsarchief Rotterdam)

2 gedachten over “Rozenhof (Rotterdam)

  1. Prachtig en krankjorem, maar er is iets vreemds aan die gebouwtjes en de tekening überhaupt. Dit wordt wat mij betreft afdoende verklaard wanneer we Giovanni Battisto Innozenzo Colombo opzoeken. 1717-1801, Zwitser, decorontwerper en schilder, werkte lange jaren in de Duitse landen. Aha, een decorontwerper. Dat is precies wat mis is aan het hele concept: het is allemaal onverbonden, losse zetstukken en dergelijke. Maar deed ie meer van dit soort projecten in NL? Ongetwijfeld duikt een van de duizenden studenten die aardige onderwerpen zoeken, hier op. Nee? Jammer dan, jullie verlies.

  2. In 1998 heeft Claudia Kammer een boekje over buitenplaats/ later boerderij Rozenhof geschreven en in het recente ‘De Kralingse buitenplaatsen’ is er ook een hoofdstuk aan gewijd;
    De eigenaarsfamilie Osy haalde onder meer beeldhouwer Carlo Castoldi en waarschijnlijk architect Giovanni Giudici naar De Nederlanden. Rozenhof is hier Giudici’s oudst bekende project.
    Mogelijk hebben de Osy’s, die mede bankier waren voor de Habsburgers, ook Colombo hierheen gehaald of hem hier ontvangen: Colombo’s wiki-pagina meldt dat hij tot 1771 werkzaam was in Turijn en vanaf 1774 schilderde voor een theater in Londen. De tussenjaren passen bij de datering van de kaart en op de heenreis naar Londen kan Colombo prima (enige tijd) bij de Osy’s aan de Wijnhaven hebben gelogeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *