Soesterberg en Huis ter Heide met kerkjes in een landschappelijk aanlegje


R.C. Kerk te Zoesterberg (ca. 1850), A. L(e?) Fèvre (naar een tekening uit 1839) (Bron: Het Utrechts Archief)


De nieuwe Protestantsche kerk te Soesterberg (1860-1870), Pieter Willem Marinus Trap. (Bron: Het Utrechts Archief)

In de beeldbank van Het Utrechts Archief kwam ik in eerste instantie de tweede tekening tegen. Eén met een NH kerk in een landschappelijk aanlegje te Soesterberg. Moest direct terugdenken aan twee eerdere berichten: Slingertuin rond kerk en bij pastorie en Kloostertuin in landschapsstijl.
Na nog even verder zoeken stootte ik op een tweede tekening, nu van een RK kerk in een landschappelijk aanlegje, in het aangrenzende Huis ter Heide.
Waarom met een landschappelijk aanlegje? Na wat zoeken blijken beiden op grond (voorheen) onderdeel van een buitenplaats te staan.
De RK kerk, van de architect Christiaan Kramm, werd gebouwd op grond geschonken door C.P.J. Bosch van Drakestein, eigenaar van de verdwenen buitenplaats Sterrenbosch. De afgebeelde kerk is in 1953 afgebroken en vervangen door de tegenwoordige Carolus Borromeüskerk. De NH kerk werd gebouwd op grond geschonken door Pieter Maria de la Court, eigenaar van Zandbergen, op de (latere) overplaats Blookerpark. Enne je kan de grond wel schenken, maar als de kerk dan op een hoekje van je terrein komt mag deze dan passend bij jouw buitenplaats worden ingekleed?
En was er nog een tuinarchitect bij betrokken? Het is heel verleidelijk om Hendrik Copijn bij de NH kerk te noemen. Hij maakte in 1860 een (toen) niet uitgevoerd ontwerp voor Blookerpark. En als je bij de RK Kerk ook per se een naam wilt noemen, misschien wel de Kramm bekende Hendrik of Samuel van Lunteren. Let wel, ik opper hier maar wat 🙂
Jan Holwerda


De kerkjes op de respectievelijke buitenplaatsen.

4 gedachten over “Soesterberg en Huis ter Heide met kerkjes in een landschappelijk aanlegje

 1. N.a.v. van het bericht kreeg ik de tip dat S.A. van Lunteren juist betrokken was bij de NH kerk in Huis ter Heide.

  Na wat googelen blijkt de redengevende omschrijving van Blookerpark dit inderdaad te vermelden: ‘In 1858 werd in opdracht van eigenaar P.M. de la Court door (tuin)architect S.A. van Lunteren de huidige Hervormde Kerk gebouwd terzijde van de overplaats.’

  Dan praten we dus over het gebouw. Nu beide kerktuinen nog…

 2. Beste Jan, beste Sandra (kennen wij elkaar trouwens nog uit Delft?), toevallig woonde ik recent in de Carolus Borromeüskerk een uitvaartmis bij. En trof daar de kleinzoon van de architect. Nu ik toevallig op de Cascade site neus en daar twee (?) bekenden ’tref’ wilde ik jullie dit niet onthouden! De architect is bij mijn weten een van de architecten Vroom. Ik zal de kleinzoon op jullie zoektocht attenderen…

  • Beste Iris, excuus dat ik zo traag reageer, oorzaak is mede dat mijn 5 medewerkers thuis werken en dat genereert veel meer aandacht en begeleiding dan in een normale tijd.
   Mijn opa H.C.M. van Beers was de architect. In een bulletin van het Cuypers genootschap is een nummer aan een van zijn kerken, die in Haaksbergen, gepubliceerd. Er komt in een reeks een monografie over mijn opa, door Gerrit Vermeer en Radboud van Beekum.
   Bel of mail!
   Mobiel 0654758181

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *