’t Hof van Cuypers (Mattemburgh)

(OVERGENOMEN, boek niet gezien, geen idee hoeveel ‘historisch groen’ er in zo’n uitgave over een buitenplaats of landgoed zit)

Marie-Louise Cuypers trouwde in 1939 met Jacques Pelletier, graaf de Chambure. Na de Tweede Wereldoorlog woonde het echtpaar, wat kinderloos bleef, permanent op Mattemburgh. Marie-Louise overleed in 1967. Na haar dood werd het landgoed in 1970, met uitzondering van het huis, bijgebouwen en de tuinen, conform haar wens verkocht aan Brabants Landschap.
Het huis, de bijgebouwen en de tuinen werden in 1982 na de dood van de graaf de Chambure als ‘Schenking gravin de Chambure’ overgedragen aan Brabants Landschap. Daarmee kwam er een einde aan het tijdperk van Jacques Pelletier en Marie-Louise Cuypers – de graaf en gravin de Chambure – op Mattemburgh. Het slot van bijna honderdvijftig jaar geschiedenis met hoogte- en dieptepunten.
Landgoed Mattemburgh was in hun tijd nooit toegankelijk voor het publiek. Een plaatselijke fotograaf mocht tegen betaling af en toe in de tuin een bruidsreportage maken. Natuurlijk kwamen er wekelijks leveranciers om bestellingen af te leveren: de groenteboer, de bakker en de slager. En er waren de pachters en de mensen die een karwei kwamen doen. De aannemer, de timmerman of de glazenwasser. De poort bleef voor ieder ander gesloten. De nieuwe eigenaar Brabants Landschap zette in juni 1985 de poort open voor het publiek. Duizenden mensen kwamen er op af. Dit boek biedt een inkijk in het persoonlijke leven van de mensen die er woonden en werkten en brengt het landgoed tot leven.

Ad van Loenhout, ‘t Hof van Cuypers. Wonen en werken op landgoed Mattemburgh, Woudrichem, pp. 288, € 29,95 (krantenbericht, uitgever)

1 gedachte op “’t Hof van Cuypers (Mattemburgh)

  1. Wat leuk om te zien dat op uw website mijn boek onder de aandacht wordt gebracht. Of het boek voor uw leden interessant is weet ik niet. Aansluitend op het artikel kan ik vertellen dat ik in het boek heb geschreven over het Fürst Pückler mozaiek. Voor zover ik kennis heb van historisch groen is dit tuinelement een sprekend voorbeeld. Het is het enige Pückler mozaiek wat in Nederland nog bestaat. Er staan een paar foto’s in en de oude tuinbaas Dirk Vos vertelt er over. Zijn verhaal is al eerder verschenen in het boek ‘De tuinbaas en zijn buitenplaats’. Sinds een paar jaar wordt op landgoed Mattemburgh ook de themawandeling Pückler op Mattemburgh aangeboden. In die wandeling, ongeveer anderhalf uur, wordt verteld over de tuin en het mozaiek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *