Tekenaar getekend (1)


Uitsnede Château et parc de Ris-Orangis (1811), Antoine Ignace Melling

Ik had eerder al een aantal tekeningen bijeen geharkt met een tekenaar of een tekenaar in het veld. En dan bedoel ik kunstenaars van werken met tuinen en parken, eventueel rond afgebeelde gebouwen. Denk aan een Pronk of een Andriessen. Om ooit eens een stukje voor de website samen te stellen.
Doorslag om dit te doen is bovenstaande gouache-tekening van de hand van Antoine Ignace Melling (1763-1831). Nou is die tekening niet van een Nederlandse tuin, maar Melling heeft ook in Nederland gewerkt. Denk aan tekeningen met het gezicht, incl. de koepel, op Broek in Waterland, de tuin aan de achterzijde van Het Loo en het uitzicht vanaf de koepel van Rhederoord (De Steeg). Daarom toch ook deze ‘Franse Melling’ op onze NL tuinhistorische website.
Ik stel me zo voor dat het Melling is die staande op de ladder tuin en huis vastlegt. En zo zijn er nog een aantal andere afbeeldingen met andere tekenaars, helaas minder spectaculaire afbeeldingen. Deze volgen nog…
Jan Holwerda

Château et parc de Ris-Orangis (1811), Antoine Ignace Melling
Photo (C) RMN-Grand Palais / Agence Bulloz


 ‘Gezicht op Broek’ (1812), Antoine-Ignace Melling

2 gedachten over “Tekenaar getekend (1)

  1. Geachte heer, mevrouw,
    mooie tekeningen op deze website. Ik heb bijzondere interesse voor de tekening “Gezicht op Broek” van Antoine Ignace Melling. Als geboren en getogen Broeker ben ik al enige tijd op zoek naar een mooie historische plaat van mijn prachtige geboortedorp. Ik woon er al jaren niet meer maar bezoek er nog altijd met regelmaat mijn oude ouders. Heeft u enig idee hoe ik aan een mooie kwaliteit reproductie kan komen van deze mooie tekening?
    Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *