Tentoonstelling Aert Schouman

Dat de tentoonstelling er al jaren aan zat te komen wisten we dankzij Martin vd B al. Vanaf 19 februari is het dan zover: Een koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur.

Gisteren plaatste het Dordrechts Museum de koninklijke behangsels uit Paleis Huis ten Bosch in de tentoonstelling. In de tentoonstellingsruimte is de kamer nagebouwd waar de stukken oorspronkelijk voor bedoeld waren: het Vogelkabinet in het Nieuwe Stadhouderlijk Kwartier in Den Haag. Bezoekers kunnen er vanaf 19 februari binnenwandelen en de kamergrote behangschilderingen bekijken die straks in Paleis Huis ten Bosch komen te hangen.

Aert Schouman (1710-1792) behoort tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de achttiende eeuw. Hij was vooral befaamd om zijn aquarellen van ‘in- en uitlandsche’ vogels, zoogdieren en planten, en zijn vogelbehangsels. De kunstenaar had een grote belangstelling voor de natuur en beschilderde volledige kamers met doorlopende landschappen vol dieren. ‘Wij’ kennen hem vooral ook van zijn tekeningen van buitenplaatsen en tuinen.

Een koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur
Dordrechts Museum
19 februari t/m 17 september
Zie website Dordrechts Museum

Onder dezelfde titel verschijnt ook een boek:
Emile Havers e.a., Een koninklijk paradijs. Aert Schouman en de verbeelding van de natuur, Zwolle 2016, ISBN 9789462581852, € 29,95, 360 p.

1 gedachte op “Tentoonstelling Aert Schouman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *