Vijverontwerp voor kasteel Beverweerd (ca 1780?)


Kaart van het landgoed Beverweerd, situatie 1631 en 1710 (1710/1714), Theodorus Backer
Bron: Het Utrechts Archief

Van Beverweerd kende ik al wel bovenstaande kaartjes, hier gekanteld om het noorden ongeveer boven te krijgen. Nu kwam ik online in Het Utrechts Archief nog een ontwerpje tegen. Een vijver op een perceel direct aan de (Kromme) Rijn, met rondom een fijnmazig padenpatroon, met haakse vormen en een enkele slinger. Het is ongesigneerd en ongedateerd, de beschrijving spreekt over circa 1780.

Ontwerp van een gedeelte van de tuinaanleg bij het huis Beverweerd [ca.1780]  Bron: Het Utrechts Archief

Met het kadastraal minuutplan van circa 1828 in de hand valt het perceel gemakkelijk te tranceren, direct ten zuiden van het huis, aan de Kromme Rijn. Er is overigens geen aanwijzing dat een en andere gerealiseerd is, meen ik.


Werkhoven, kadastraal minuutplan sectie B blad 02 (ca 1828), met als inzet het ontwerpje, naast waarschijnlijke perceel  Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed


Detail met tekst

De tekst op het ontwerp spreekt over ‘planne? voor het wijtie…’ Wie vult aan?
En er is genoteerd N= 8. Nummer 8? Een reeks van ontwerpjes? Voor alleen dat perceel? Of meer dan dat? Uit de inventarisbeschrijving komt helaas niet meer naar voren.

Tot slot de ‘vorm’ aan de ‘vijverkop’ nabij de Rijn. Deze doet denken aan een tekening uit 1745 door Jan de Beijer, van een ander tuindeel van Beverweerd, aan het prieel met de direct omgeving er van.
Jan Holwerda

Gezicht op de tuin (1745), Jan de Beijer  Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

2 gedachten over “Vijverontwerp voor kasteel Beverweerd (ca 1780?)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *