Tulpenburgh. Buitenplaats aan de Amstel

Trudi Woerdeman en Willem Overmars schreven in ons Cascade boek Tuingeschiedenis in Nederland II al over Tulpenburgh. Vandaag verschijnt in de Reeks Nederlandse Kastelen nr. 7 Tulpenburgh. Buitenplaats aan de Amstel.

OVERGENOMEN (uitgeverij Matrijs)

In de zeventiende en achttiende eeuw sierden wel zestig buitenplaatsen de oevers van de Amstel tussen Amsterdam en Ouderkerk. Hier bleven er slechts drie van over. Inmiddels is sinds 2015 een nieuwe buitenplaats gerealiseerd op de locatie van één van de gesloopte buitens: Tulpenburgh. Dit boek vertelt over de bijzondere bewoners en bezoekers van zijn directe voorganger.

De geschiedenis van de buitenplaats is nauw verbonden met Amsterdam. De stad barstte in de zeventiende eeuw zijn voegen en de rijke burgers zochten frisse lucht en vertier in buitenplaatsen rond de stad. De rijke koopman Abel Burgh liet het buiten aan de Amstel bouwen als investering. Zijn dochter Anna Burgh trouwde met Dirk Tulp, zoon van de beroemde medicus Nicolaes Tulp. Dit echtpaar vertoefde graag op Tulpenburgh en gaf het zijn naam. Via hen komen we bij Rembrandt, Paulus Potter en Spinoza, die volgens de verhalen een tijd heeft ondergedoken gezeten op Tulpenburgh. De trotse Joodse familie De Pinto bewoonde de buitenplaats in de achttiende en negentiende eeuw. David de Pinto ontving er belangrijke zakenpartners en vorsten en liet een prachtige tuin aanleggen. Het huidige Tulpenburgh herinnert – net als dit boek – aan een imposante plek met luisterrijke geschiedenis.

Tim Kooijmans, Tulpenburgh. Buitenplaats aan de Amstel, Utrecht 2016. ISBN 978-90-5345-508-1, € 14.95 (verzendkosten € 1.95), 96 p.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *