Met een glimlach


Het verzinken van de bunder achter Beeckestijn  Bron: frankhavermans.files.wordpress.com

We kennen allemaal die verhalen en voorbeelden van WO II impact op buitenplaatsen. Huizen die zwaar beschadigd raakten of zelfs verwoest werden, granaatscherven en kogels die nu nog in de bomen zitten, munitie gedumpt in waterpartijen enz enz. Nu even drie voorbeelden van WO II ‘relicten met een glimlach’ (i.i.g. bij mij).

Hierboven het verzinken van de bunker direct achter Beeckestijn (Velsen-Zuid) door met een kleine zandzuiger het zand ‘onder de voeten’ van de bunker weg te zuigen (laten springen in de nabijheid van het hoofdhuis was geen optie). Hieronder een naaldboom met ‘krammetjes’, van die stalen ‘nietjes’ als in bergwanden, om tot boven in de boom te klimmen: een toenmalige Duitse ‘uitkijkpost’, nog aanwezig op Rhederoord (De Steeg). En als laatste een citrusboompje op Mattemburgh (Hoogerheide) waarbij weggeschoten delen met cement zijn opgevuld en het boompje 70 jaar later met cement en stutten nog steeds staat.
Jan Holwerda


Uitkijkpost, met ‘krammetjes’ tot boven in een naaldboom  Foto: Laura Fokkema

Met cement gevulde weggeschoten delen van een citrusboompje  Foto: Jan Holwerda

6 gedachten over “Met een glimlach

  1. Interessant. Ik kan me nog graffiti in een boom herinneren te Wannegem-Lede, door een US-soldaat. Zeker zijn daar meer voorbeelden van.

  2. Zo’n boom met krammen heeft GLK ook nog, in Gorssel, alleen zijn de sporten inmiddels al helemaal in de stam gegroeid (beuk), waardoor het nu nog maar horizontale streepjes op de stam zijn.
    Op de Sysselt een inscriptie in een beuk van een Engelse parachutist, die in het laatste oorlogsjaar nog bij allerlei verzetsdaden betrokken was en vele avonturen beleefd heeft.
    Toevallig beide geen landgoederen, maar het geeft wel aan dat er ergens geschiedenis kan liggen die langzaam vervaagt en die je echt moeten weten wil het niet per ongeluk helemaal verdwijnen.

  3. Graffiti in beuken: als ik me niet vergis zijn er op Beeckestijn nog enkele exemplaren waarin (soldaten)namen en data uit de oorlogsjaren staan vermeld.
    Buitenland: in het park voor het huis dat hoort bij Painswick Rococo Garden (ten noorden van Bath, UK) staat een beuk waarin een Amerikaanse GI op 4 juli 1744 (Independence Day) een afbeelding van de welgevormde Mae West heeft gekerfd. Ik heb vergeefs online gezocht naar afbeeldingen, heb haar zelf ook niet ontdekt, dus ik vermoed dat deze beuk zich in het private deel van Painswick bevindt -dus buiten de rococo tuin. Het boekje over de tuin heeft er wel een afbeelding van.

  4. 1744? Je moet die Amerikanski’s natuurlijk nooit te vroeg hun onafhankelijkheid geven.1776 was al veel eeuwen te vroeg voor dit onvoldragen volkske met hun ietwat kromme taaltje en hun zieke presidentskandidaten (in beide begrippen van het woord). 1944, ik begrijp je onfortuinlijke typefout Henk, maar laat mij even mijn lol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *