Verscheyde schoone en vermaakelyke gezigten…

Soms is er even geen weblogtekst, maar er is altijd wel iets om naar te verwijzen. Bijvoorbeeld naar een scan van een werk als Verscheyde schoone en vermaakelyke gezigten in de hofstede van Clingendaal gelegen by 's Gravenhage naa t'leven getekent en in t'kooper gebrugt door Daniel Stopendaal (1679), zie hier.
Recent gescand door The Getty Research Institute (eerder leverden ze de 24 katernen van Magazijn van tuin-sieraaden van Gijsbert van Laar).

Natuurlijk, ook elders zijn de afbeeldingen te vinden, maar nu hebt je ze in een 'boekie' en na downloaden op je eigen PC. Voor Joost en andere trouwe webloggers/webloglezers.  JH

9 gedachten over “Verscheyde schoone en vermaakelyke gezigten…

  1. Deze aankondiging van de digitale Clingendael prenten-reeks komt mij wel heel goed uit. Waarom? Omdat ik net gisteren de volgende vraag kreeg van Teylers Museum: zijn er ook net als de vele 18de eeuwse prentenseries van Nederlandse buitenplaatsen, 18de eeuwse tekeningen en prenten van bloemen bekend die gekoppeld zijn aan een een buitenplaats en dan liefst in kleur? Denk dus aan de prenten van de buitenplaatsen van de stadhouder en zijn familie en vrienden, maar vooral aan plaatsen waarvan bekend is dat er een belangrijke plantencollectie was zoals bijvoorbeeld op De Hartekamp. Daarvan zijn enige prenten bekend uit de Hortus Cliffortianus. Wie het weet, laat het horen want niet alleen Teylers wil een antwoord, we willen allemaal meegenieten. CO

  2. Karin, zie ook mijn webpage met gescande tuinhistorische literatuur. Veel directe links naar allerlei boeken en links naar sites met materiaal, zoek aldaar naar werken van jouw gading. Voordeel is dat je niet een nog grotere boekkast nodig hebt, nadeel is dat je zoveel bijeen kunt harken dat je niet meer aan lezen toe komt. Zie Gescande werken en digitale artikelen op terrein van de geschiedenis van tuin- en landschapsarchitectuur (hm, tijd om een kortere titel te bedenken).

  3. Jan, ik wil duidelijk maken dat Teylers niet de prenten van Lutgers bedoelt, maar het tot de 18de eeuw beperkt wil houden. Het is natuurlijk voor ons allemaal leuk als al die mooie series bij elkaar worden gezocht (nooit gedaan toch?) en in een bepaald licht worden beschouwd, maar denk maar eens aan een tentoonstelling over dit materiaal (boekjes en losse prenten), hoe maak je daar iets levendigs van? Met verzamelingen van de eigenaren, zoals kunstverzamelingen en oranjerie-verzamelingen zou kunnen.

  4. Zie prent nr. 8 ‘Het Huys van eene syde, mitsgaders doorgesneeden’; Het ‘beeld’in de muur is geen driemensionaal beeld maar een schildering op de muur. Vermoedelijke heeft Philips III Doubleth dat idee overgenomen van Hofwijck: beide zijgevels vertonen een opvallende gelijkenis. En die kelder: er bestaat een niet-uitroeibaar gerucht dat Seyss-Inquart van daaruit een tunnel heeft laten graven naar Scheveningen. Bij de restauratie van het huis in de 80-er jaren vorige eeuw is daar niets van gebleken maar het gerucht is ONuitroeibaar! Houden zo! Is er een verschil tussen werkelijkheid en illusie? Dat denken we maar!
    Joost

  5. Bestaat er ook een bijbehorende vogelvlucht van Clingendaal. Mogelijk los en in een ander (groter) formaat uitgegeven? Van Slot Zeist bestaan er zelfs twee; een over de as naar het noorden en een naar het zuiden. Dankzij die vogelvlucht is de plaats van de gezichten in de tuin veel beter te bepalen.

  6. Ja Karen, die zijn er,twee stuks, ook door Stoopendaal gemaakt (ets, 1690), evenals een plattegrond waar je alles op kunt terugvinden. Misschien kan Jan onze duivelskunstenaar die ook op de weblog zetten. Joost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *