Umfassungsweg Twickel na 120 jaar afgerond


De Umfassungsweg van Twickel (Delden),  Bron:  Cyclo Plaza (groter na aanklikken kaart)

In 1890 (of is het 1886) werd begonnen met de aanleg van een nieuwe verbindingsweg tussen kasteel Twickel en station Delden. De weg maakte deel uit van de 9 kilometer lange Umfassungsweg, ontworpen door Petzold. Een rondgang langs de randen van het park en langs alle bezienswaardigheden ervan. Het ontwerp van Petzold is slechts deels uitgevoerd (o.a. de Petzoldweg) en de verbinding tussen kasteel en station is met de aanleg van de N346 in ernstige mate doorsneden.

Nu, 120 jaar later, is de route alsnog tot stand gekomen. Vandaag wordt met de opening van de brug over de Twickelervaart de Umfassungsweg officieel afgerond (zie hier). Doordat het landgoed sinds het oorspronkelijk ontwerp flink is uitgebreid omsluit de route niet langer het landgoed, maar een benaming als Umfassungsweg moet je natuurlijk behouden.
De totstandkoming is een gevolg van het Pact van Twickel, behoud door ontwikkeling. Een samenwerking tussen provincie Overijssel, de gemeenten Borne, Hengelo, Hof van Twente, de Regio Twente en Waterschap Regge en Dinkel. De Grensweg Twickel is een ander initiatief in het Pact van Twickel, de aanleg van een wandel- en fietsroute langs de huidige grenzen van het landgoed. Een nieuwe Umfassungsweg dus.  JH


Het eerder gedachte trace met onderscheiden deelgebieden. Het deel door 'stad' is
niet opgevolgd, de tot stand gekomen route blijft aan de noordzijde van de N346.
Bron: Twickel Levend landgoed ontwikkelsvisie Twickel en omgeving, Bosch Slabbers (2009)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *