Voorheen en thans


Bron: collectie van het Zeister Historisch Genootschap

Met al die interessante zomertentoonstellingen over tuingeschiedenis (zie de agenda) is het misschien leuk om te kijken hoe men het onderwerp vroeger aanpakte. Hierbij twee foto’s van een mini-expositie in Zeist in 1927.

Op de tentoonstelling Voorheen en Thans in 1927 op de voormalige buitenplaats Kersbergen in Zeist is – weliswaar summier, maar toch – aandacht besteed aan tuinaanleg. De tentoonstelling werd gehouden naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van de Zeister Industrie- en Huishoudschool. Het doel was om het belang van goed huishoudonderwijs onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Dat is zeker gelukt, want in 6 dagen kwamen 5000 bezoekers.

Binnen waren ter vergelijking vertrekken ingericht volgens de mode van 1850 en die van 1927. De bezoeker maakte kennis met hypermodern meubilair (de rechte lijn, de sobere vorm, de fijne kleuren en het practische) en eigentijdse huishoudelijke apparaten (men sluit den koffiemolen of de slijpmachine maar even op den motor aan en alles gaat vanzelf en in een ommezien).

Buiten waren in het park twee modeltuinen ingericht in oude en nieuwe stijl door de Zeister afdeling van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde, de firma Abbing en de heer D. Meeuwenberg (een plaatselijke bloemist). Hiervan zijn twee foto’s bewaard in de collectie van het Zeister Historisch Genootschap. Helaas ontbreekt een verklarende tekst, maar Cascadevrienden weten wel waar het omgaat bij deze voorbeelden van Voorheen en Thans.

Wordt hier de zwanenzang van het mozaïekbed, voorbeeld van gekunsteldheid, en de opkomst van de ‘natuurlijke’ jaren 20 tuin met bloemenborder getoond? Zou zo’n expositie invloed hebben gehad? Antwoord is zeker te vinden in het boek over Villatuinen van Eric Blok c.s., maar graag ook jullie reacties!
Karen M. Veenland-Heineman


Bron: collectie van het Zeister Historisch Genootschap

1 gedachte op “Voorheen en thans

  1. Hier volgen nog wat wetenswaardigheden over D. Meeuwenberg.
    Meeuwenberg had in Zeist een “tuinbouw-inrichting”, was kweker en ’tuinarchitect’, heb ik ooit genoteerd.
    Hij ontwierp / was aanlegger van het Kersbergerplein in 1927, dat valt dus samen met deze tentoonstelling op Kersbergen; en van het Griffesteijnseplein in 1933. Dit laatste plein was (is nog steeds?) het centrum van het villapark Griffesteijn.
    Kwekerscatalogi zijn te vinden in Bibliotheek WUR/Speciale Collecties, van 1919 – 1029.
    Drie catalogi staan apart op Internet (te koop?).
    Literatuur over Meeuwenberg is te vinden in het Tijdschrift “Onze Tuinen”, 13/27 sept. 1918, p. 121-123, onder de titel “De kweekerij van de heer D. Meeuwenberg te Zeist” (Coll. Bibl/ Wageningen UR);
    en meer in de recentere boekwerkjes ‘Zeist Groei en Bouw”, uitgave van 1984, p. 92-95; 101-106; en in ‘Zeist Groei en Bouw, Geschiedenis van bouwstijlen en woonhuistypen”, p. 232.
    Verder geeft Google ook een serie hits, maar die kan iedereen opzoeken, dus die laat ik maar even, maar o.a. een interessant artikel van Pierre Rhoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *