Vuurwerk in ’tuinhistorisch decor’.


Groot vuurwerk en theater ter gelegenheid van de Vrede van Aken, op de Hofvijver te Den Haag in 1749.
Bron: Museum Rotterdam.

Die van vorig jaar over vuurwerk op Beekestein blijft leuker, maar toch ook nu maar weer even wat vuurwerk. Geen oud en nieuw vuurwerk, maar vuurwerk in het kader van de Vrede van Aken (1748). Het betreft perspectiefkastjes met op gelijke afstanden van elkaar drie beschilderde glasplaten, voorgrond, midden en achtergrond, waardoor een drie-dimensionaal effect ontstaat.  JH


Feestelijk vuurwerk, waarschijnlijk op de Hofvijver ter gelegenheid van de Vrede van Aken 1748?
Bron: Museum Rotterdam.

5 gedachten over “Vuurwerk in ’tuinhistorisch decor’.

 1. Schilderij met het ter ere van de Vrede van Aken opgerichte vuurwerkpaviljoen in de Hofvijver (1749), door Jan te Compe, Haags Historisch Museum.


  groot

  • Het door de (tuin)architect Pieter de Swart ontworpen vuurwerktheater was een uit hout, stro en pleisterwerk opgetrokken bouwwerk van 100/110 meter lang, 34/35 meter breed en ruim 17 meter hoog. De mooiste zijde van het paviljoen was gericht naar het Binnenhof. Vanuit de Trêveszaal op het Binnenhof volgden de stadhouderlijke familie, leden van de Staten-Generaal en andere hooggeplaatsten het vuurwerk.

   In 1749 vervaardigde mevrouw M. Valckenaar-Duyvesteyn een schaalmodel van papier en gips dat aan Willem IV werd opgedragen.


   groot

 2. JH (Jan Holwerda?), do you have the registration numbers of the class slides?
  And which source says, that the model of the ‘Vuurwerks-tempel’ of Valckenaar-Duyversteyn was given to Willem IV?
  Thanks,
  AL Schwartz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *