Waterwagen of waterkar


De waterwagen van Tuin De Lage Oorsprong (Oosterbeek). Links: voor restauratie (2007); rechts: tijdens bezoek door Cascade (2010, foto Niek Ravensbergen)

Over het weer van de afgelopen weken, wat heet, maanden, hoeft niets meer geschreven te worden. Heet en droog. De impact is in menig tuin en park zichtbaar. Gaf en geef je water of deed en doe je het niet? En hoe dan?
Ik zag een oude foto met een waterkar of waterwagen. Dat deed me denken aan een Cascade excursie in 2010 naar onder andere Tuin De Lage Oorsprong (Oosterbeek). Daar hebben we zo’n waterkar of -wagen gezien. Wie mee was herinnert mogelijk nog de veel lagere ligging van de beek in het dal; je zal met die kar hebben moeten slepen. Nu ook nog maar even de catalogus van Blass en Groenewegen (1902 meen ik) er op nageslagen. Het zal een Engelsche waterwagen zijn, in drie maten leverbaar: 90, 135, 170 liter. Enne, ‘mindere kwaliteiten worden door ons ontraden, doch kunnen wij wel leveren’.
Klik hier voor catalogus-pagina1 en catalogus-pagina2.
Jan Holwerda


Engelsche waterwagens. Bron: catalogus Blass & Groenwegen (1902)

4 gedachten over “Waterwagen of waterkar

  1. Vond er nog een op m’n pc. Vergeten dat ik ‘m had. Op de begraafplaats Akendam te Haarlem gezien, met een Cascade excursie in 2013. Heel bewust gefotografeerd, met die van Tuin De Lage Oorsprong in m’n achterhoofd, maar ook weer vergeten.

  2. Werden deze karren getrokken of geduwd door mensen of werden er ook dieren voor gebruikt?
    Met vriendelijke groet, Evert Jan Booij PS Ik wil er een namaken voor mijn modelspoorbaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *