1Boom, uit Kooibos bij kasteel Middachten

OVERGENOMEN (en bewerkt)

In het Kooibos bij kasteel Middachten stond ooit een reusachtige eik. Deze is op 27 maart 2013 geveld, verzaagd en verdeeld onder ruim zeventig deelnemers van het 1Boom project. Meubelmakers, beeldhouwers, beeldend kunstenaars, muziekinstrumentenmakers, houtdraaiers en andere vormgevers in hout uit heel Nederland en zelfs van daarbuiten, hebben alles van de eik verwerkt tot objecten en producten. Dit resulteerde in een bonte verzameling objecten die te zien zijn op de 1Boom expositie.
1Boom maakte een rondreis door Nederland en keert nu terug naar zijn oorsprong; de expositie op Middachten is de finale van de rondreis. Er is een onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het Kooibos in het algemeen en 1Boom in het bijzonder. In een speciaal door Lars Soerink gemaakte film vertelt Peter Verhoeff van de Stichting Arcadië over de rijke historie en rentmeester Age Fennema over het bosbouwbedrijf Middachten. De expositie wordt afgewisseld met historisch fotomateriaal uit het archief van Middachten.

De in 2013 voor het project 1boom gekapte eik bleek na het tellen van de jaarringen circa 185-190 jaar oud te zijn. Deze eik stond in het hoger gelegen driehoekige perceel eikenbos op de steilrand en moet omstreeks 1825 als een jong eikje geplant zijn. Op 7 december 1824 vindt een Verkooping van boomen, hakhout op dingsdags de 7e december 1824 van den Huize Middagten plaats. Verkocht worden naast de hierboven reeds genoemde 13 percelen beuken verder nog 3 perceelen Eiken op de kooi voor resp. 96, 120 en 80 gulden. Vier maanden later, op 8 april 1826 , vinden we in de rekeningenboeken de post voor de herplant waartoe de 1boom-boom behoorde: 8 april gepoot op de kooij. Met deze vondsten kwamen archief en jaarringen bij elkaar.

Van 27 juni t/m 15 september, zondag t/m donderdag, is de expositie in de tuinen, oranjerie, stallen en koetshuis te bezoeken. Elke zondag zal om 15 uur een rondleiding worden gegeven langs de expositie. Zie ook www.1boom.nl en middachten.nl.

1 gedachte op “1Boom, uit Kooibos bij kasteel Middachten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *