Naam, locatie en datering onbekend


Plattegrond van onbekend landgoed.  Bron: Museum Flehite.

Plattegrond van een onbekend landgoed, mogelijk in Noord-Holland zegt de omschrijving. Bezit van Museum Flehite te Amersfoort. Tekst op de scan is nauwelijks leesbaar. De enige duiding die kan helpen bij het te lokaliseren: schippershuis en veerplaats op Amsterdam. Dat zal het langwerpige gebouw onderaan de plattegrond zijn, met een kade aan een lange rechte vaart.
Klik hier
om groter te zien en na ‘inzoomen‘.
Suggesties? Wie weet het?
Jan Holwerda

14 gedachten over “Naam, locatie en datering onbekend

 1. Dit lijkt mij een aardig kluifje voor doorwrochte tuinhistorici onder ons. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan stijlkenmerken en aldus inzoomen op de ontwerper

 2. Ik zie er een Zocher sr of Michael in en dus ook wel een beetje die datum. De lokatie wordt nog even een puzzel maar het is een behoorlijk waterrijk gebied zo te zien met vele rechte vaarten en sloten

 3. Er wordt gesteld dat het een Veerhuis betreft op Amsterdam. Vanuit Amsterdam, dwz vanuit het Aalsmeerder Veerhuis (bij Surinameplein) ging er een trekschuit over het IJ en de Haarlemmer -trekvaart, via Halfweg maar Haarlem, en kwam uit bij de Amsterdammer Poort in Haarlem.
  Zou het in Halfweg of bij de A.P. kunnen zijn?
  Ook kon je natuurlijk over het IJ, richting het Wijkermeer, waar aan ook de buitenplaatsen Beeckestijn, Waterland, en nog andere buitenplaatsen waren gelegen.
  Eerst maar eens verder zoeken in Haarlem of Halfweg.

  • Dat was een van de routes die ik ook aan het ‘nagelopen’ ben. De afgebeelde watergang is nauw, een vaart dus. Dat sluit de ligging aan verschillende riviertjes rond Amsterdam en IJ/Wijkermeer e.d. uit.
   Ik lees her en der dat Amsterdam 7 trekvaarten kende, lees vorm van vervoer en niet perse vaart als fysieke invulling:
   Amsterdam-Halfweg-Haarlem
   Amsterdam-Gouda
   Amsterdam-Muiden-Naarden
   Amsterdam-Weesp
   Amsterdam-Purmerend-Hoorn
   Amsterdam-Monnickedam-Edam-Hoorn
   Amsterdam-Utrecht

   Nog niet een buitenplaats of perceel gelijkend op de afbeelding gevonden…

   • Maar de vraag is Jan, waren die 7 trekvaarten er in de tijd van deze kaart, zo rond 1800. Ik denk het wel, maar als het niet zo is, scheelt het wel zoeken. CO.

 4. Handige de leesbare tekst Carla. Het deed mij denken aan een verkoop oid. omdat alles zo wordt opgenoemd en het niet alleen om de tuin gaat.

 5. Het kan eigenlijk niet anders,volgens mij is het een platte grond van het Landgoed Beeckenstijn bij Velsen.Want zo rond 1700 werd deze taal gebezigd en men sprak van op Amsterdam,het woordje op betekend,aan Amsterdam,ik kan het mis hebben.Het is zowiezo leuk dat ik jullie site gevonden heb,ik ben er heel blij mee.
  Vriendelijke groet,

 6. Jan, weet je ook in welke collectie de kaart bij Flehite zit/ uit welke collectie de kaart komt/ wat bij het museum de verwervingsgeschiedenis is? Dat geeft wellicht al iets meer zoek-houvast.

  Het park heeft qua vormgeving en indeling vooral veel weg van vrolijke achttiende-eeuwse huisnijverheid. Als hier een architect voor betaald is, zou ik direct op zoek gaan naar het bonnetje…

  • Museum Flehite meldde na navraag: Deze kaart zat bij een grote partij die we van Archief Eemland overnamen. We hebben dus geen gegevens die ons verder helpen.

 7. Dat was een positief antwoord Jan. Maar wel al een tijdje geleden. Is het nog steeds zo dat jouw vondst klopt? Heb je nu wat achtergrondinformatie opgedaan? We blijven benieuwd.

  • Helaas Carla. Ik dacht de passende locatie te hebben (juichte te vroeg), maar dat was het in tweede en derde instantie toch niet. De zoektocht mag en moet voorduren 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *