2x Loenersloot

Tweemaal een Gezicht over de Vecht op het dorp Loenersloot en het kasteel Loenersloot, van Dirk Verrijk uit 1760-1776. Wat zou Dirk gedacht hebben? Ik ben er nu toch, dus gelijk maar twee? Of sh.t te groot gestart, past er net niet op, nog maar één? Of twee voor de prijs van één? Of leuk voor later, zoek de tien verschillen?

5 gedachten over “2x Loenersloot

 1. Ik vind beide tekeningen wel terug bij Sotheby in 2019, maar weet iemand waar ze nu zijn?
  Je kunt je ook afvragen waarom tekent hij 2 x de achterkant en niet de toegang met ophaalbrug? Levendiger beeld misschien met trekschuit of 2 bootjes en koeien? CO

 2. Dirk Verrijk zou vast nooit bedacht hebben dat iemand er later nog zo nauwkeurig naar kijkt. Op de tweede plaat lijken me de bomen hoger, vooral die tussen de boerderijen achter de schutting. Ziet er ook een stuk netter uit. Ik zou denken dat hij later nog een keer gevraagd is. D.v.D.

 3. Op de eerste tekening hangt iets uit de toren aan een zware balk. Ben benieuwd wat dat was. Op de tweede tekening is het niet getekend.
  Dirk tekent m.i. niet de achterzijde maar of de linkerzijde (NW, anders kan ik de vleugel links en de positie van de toren niet verklaren), maar dan ontbreekt wel de vleugel (noordwestvleugel). Het dak daarvan steekt toch ruim boven de boerderij uit. Zie de tekening van Roghman. Of hij tekent de voorzijde (ZW), maar dan ontbreekt de poorttoren.
  In beide gevallen is de vraag: welke kerken tekent hij? En waarom staan die dan niet met het koor gekeerd naar het oosten?
  En wat is het water op de voorgrond? Dat kan niet de Angstel zijn, want dan zouden de kerken ten westen van het kastel liggen en daar is alleen weiland. Daar ligt het dorp niet.
  M.a.w. is dit wel Loenersloot? Of heeft Dirk veel fantasie in de tekening gelegd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *