Bat-Ouwe-Zate of kasteel Hallo aan de Lindenberg (Nijmegen)


Kasteel Hallo (Nijmegen)  Bron: noviomagus.nl

Ik kende de foto´s e.d. al wel, maar las nu dat er vorig jaar ook een boekje over verschenen is, over Bat-Ouwe-Zate of kasteel Hallo te Nijmegen. De foto’s zijn zeer aansprekend en enkele geven iets van de tuin weer.


Een blik over de muur in de tuin van Bat-Ouwe-Zate  Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Franciscus Johannes (‘Frans’) Hallo (1808-1879) was de bouwer en naamgever van het in 1858-1859 op de Lindenberg te Nijmegen gebouwde neogotische ‘kasteel’ (direct ten westen van het Valkhof). Het stadskasteel bezat 85 kamers, vele uitkijktorens, een oranjerie en een klokkentoren van negen verdiepingen. Na een half jaar vertrok Hallo alweer. In 1871 werd het complex verkocht als pensionaat en klooster van de Zusters Auxiliatricen van de Zielen van het Vagevuur en in 1954/55 werd het afgebroken. Als ik zo over het boekje Die merkwaardige F.J. Hallo lees, zie hier, staan daar meer afbeeldingen in dan in alleen de beeldbank van Regionaal Archief Nijmegen en deze pagina op noviomagus.nl.
Jan Holwerda


In de tuin van Bat-Ouwe-Zate  Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Een haast on-Nederlands beeld, Bat-Ouwe-Zate  Bron: Regionaal Archief Nijmegen

3 gedachten over “Bat-Ouwe-Zate of kasteel Hallo aan de Lindenberg (Nijmegen)

  1. Grafmonument van F.J. Hallo, uit 1876 op de Hervormde Begraafplaats in Velp, is eveneens in neogotische stijl. Het behoeft restauratie, zie eerste foto, tot iets als op de tweede foto.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *