Inzoomen op Bos(ch) en Hoven (Heemstede)

Bosch en Hoven (Heemstede), ongedateerd, ongesigneerd, toegeschreven aan Jan van Varel 1765  Bron: Noord-Hollands Archief

Zwaar verslavend die beeldbanken. Afbeelding na afbeelding, kaart na kaart, foto na foto. En zoveel moois te zien. En dat gecombineerd met inzoomen, soms ongelofelijk ver inzoomen. Neem nou zoiets moois als een van de kaarten van het niet meer bestaande Bos(ch) en Hoven te Heemstede. Ik heb het over bovenstaande kaart. Op basis van een andere kaart is deze toegeschreven aan Jan van Varel en gedateerd met 1765. Als geheel is de kaart op beeldscherm al prachtig. Maar inzoomen brengt meer. Die reusachtige parterre voor het huis, de paden in rococo-stijl, de individuele bomen, de boomgaardbomen, de verschillende groenten in de moestuinen, het gevogelte in de menagerie, de koetsjes met paarden ervoor enz. En tot slot rechtsboven een uitbreiding, in vroeg-landschappelijke stijl (1765, zo vroeg!). Met bomen en heesters op verscheidene wijzen getekend, een veelheid aan verschillende soorten. En als onderdeel van de vroeg-landschappelijke aanleg, een eiland. En op dat eiland begroeit met verschillende bomen en heesters, een hermitage, met een bank ervoor. Ga vooral ook zelf inzoomen, in de beeldbank van Noord-Hollands Archief (gratis heel groot downloaden mag ook nog eens).
Jan Holwerda

Bosch en Hoven (Heemstede), uitsnede met vroeg-landschappelijke aanleg  Bron: Noord-Hollands Archief

Bosch en Hoven (Heemstede), uitsnede met eiland en hermitage  Bron: Noord-Hollands Archief

4 gedachten over “Inzoomen op Bos(ch) en Hoven (Heemstede)

  1. Keek ook op uitvergroting in archief. Een kaart om in te lijsten!!! Wat een detail! (ik vond géén Japanse waaier.. ( – ::
    Joost

  2. Maar wat is dat daar recht voor het deurtje van de (mos?)hermitage? Het lijkt een forse bank, maar wellicht een ruw stenen opbouw zoals een Freundschaftsaltar of zelfs een nep megalitisch bouwsel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *