Call for papers. A History of Public Parks


Het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (onder, uit 1859-1864) van de architect Cornelis Outshoorn, geïnspireerd op Crystal Palace te Londen van Joseph Paxton (boven, uit 1851).

INGEZONDEN.
Jan Woudstra, University of Sheffield Department of landscape, stuurde deze Call for papers. Het is een Call in het kader van PAXTON150: A History of Public Parks, A conference at the Department of Landscape, the University of Sheffield, 11-12 September 2015. De papers zijn bedoeld voor een beoogd boek en deels voor de conferentie. Bijdragen met een link met Joseph Paxton of volgers krijgen de voorkeur voor de conferentie.

De conferentie en zeker het boek kent twee thema’s: 1. Joseph Paxton en 2. de revitalisering van publieke parken in de GB van de laatste 20 jaar. Die revitalisering vraagt om een vastlegging op papier en in beeld. Een vastlegging als verantwoording, als historisch document, als leerschool e.d.

4 gedachten over “Call for papers. A History of Public Parks

  1. Toen ik de oproep van Jan Woudstra las, moest ik niet zo zeer meteen aan Joseph Paxton denken, maar wel aan het monument in het Sarphatipark in Amsterdam, dus aan Samuel Sarphati. Hij was de man die de Great Exhibition in London bezocht, en de initiatiefnemer tot oprichting van de Vereniging voor Volksvlijt, met als doel de bouw van het Paleis voor Volksvlijt. Later was hij pleitbezorger voor de aanleg van het park in de volksbuurt De Pijp, naar hem genoemd het Sarphatipark. Als er iemand is in Cascade-kring die dit verhaal kan vertellen, en ook nog iets weet van de renovatie/toekomst van het Sarphatipark (in Bibl. WUR ook nog een advies van J.H.R. Van Koolwijk gedeponeerd), dan zou dat prachtig zijn. CO.

  2. Let wel: het Sarphatipark is ontworpen door stadsingenieur J.G van Niftrik en beplant door hoofdopzichter H.C. Zwart (1881). SD

  3. En ik wil nog even melden, dat in de Bibliotheek van WUR een aardige verzameling is van de botanische werken van Paxton. Dat is best uniek geloof ik. Ik zie dat enkele verder alleen in de UB in Amsterdam aanwezig zijn. Het gaat om de Cottager’s Calendar, Paxton’s Magazine en the horticultural Register, in verschillende edities.

  4. Ter overweging: Sarphati bezocht de wereldtentoonstelling in 1851. Het Crystal Palace lag toen in Hyde Park en werd in 1852 afgebroken en verplaatst naar Sydenham Hill, tegenwoordig een buitenwijk van Londen. Het Sydenham Park (1852-1854, tegenwoordig Crystal Palace Park) van Paxton (en Milner) heeft hij dus niet gezien. SD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *