De koepel van Bos(ch) en hoven (Heemstede)


Rotterdamsch nieuwsblad 12 november 1927

Na het zien van de hermitage op de kaart van Bosch en Hoven, zie voorgaand bericht, heb ik gezocht of er ergens een vermelding is gedaan van die hermitage; nog niet kunnen vinden. Wel heb ik een en andere betreffende de koepel van Bosch en Hoven gevonden. Het startte met een krantenartikel met een foto van de afbraak t.b.v. verplaatsing (hier boven).

Het Algemeen Handelsblad weet op 3 november 1927 te melden:
DE KOEPEL VAN BOSCH EN HOVEN. Hij verhuist naar den Aerdenhout.
De koepel van de vroegere buitenplaats Bosch en Hoven, moet van den Heerenweg verdwijnen, maar, zoo meldt het „H. D.”, daarmee nog niet uit Haarlems omgeving. Mr. C. J. van Tienhoven te Aerdenhout heeft hem namelijk aangekocht en zal het gebouwtje in den tuin van zijn villa „Klein Bentveld” laten herbouwen. De koepel komt dan te staan op den hoek van den Bentveldschen weg en den Zwarten weg. Het sloopen van den koepel, die natuurlijk in hoofdzaak ongeschonden moet blijven, is geen makkelijk werkje. Het achtkantige koepeldak, dat ongeveer vier meter hoog is, en een doorsnede heeft van 6 meter, bevat aan de binnenzijde fraai stucwerk. Van buiten is het met lood gedekt. Er staat een klein torentje op. Dit dak moet in zijn geheel overgebracht worden. Eerst wordt de koepel er onder weggesloopt, waarom het dak op palen gezet is. De koepel zelf is opgetrokken van zandsteen, en gekroond met een gebeeldhouwde houten lijst. Voorts is er aan de tuinzijde een mooie hardsteenen stoep, met gebeeldhouwde zandsteenen leuningen. Het dak zal ’s nachts naar Aerdenhout overgebracht moeten worden, want wegens de breedte is vervoer overdag niet mogelijk.

Verder zoeken maakt duidelijk dat de koepel nu nog steeds op de locatie aan de Zwarteweg te Aerdenhout staat, ‘verminkt’ volgens het monumentenregister.


Koepel aan de Zwarteweg in Aerdenhout  Bron: RCE

Een foto van enige jaren voor de afbraak/verplaatsing, uit het weekblad Buiten jaargang 1922, laat zien dat de koepel aan de Herenweg te Heemstede door het uit de rooilijn ‘springen  ‘in de weg stond’.


De koepel van Bosch en Hoven aan den Heerenweg  Bron: Buiten 1922

Ook rond 1770 was de koepel al ‘uitspringend’, voor het beste uitzicht. Boschhove op de Wageweg buyte Haarlem (1765-1775), Johannes Schouten Bron; Noord-Hollands Archief

Tot slot levert een online artikel over de firma Rijnierse BV uit Overveen nog een prachtige foto van de nachtelijke verplaatsing van het koepeldak (en deze foto was de reden voor deze weblog 🙂 )
Jan Holwerda

De nachtelijke verplaatsing van het koepeldak  Bron: Oneindig Noord-Holland

1 gedachte op “De koepel van Bos(ch) en hoven (Heemstede)

  1. Pracht foto, die verhuizing. En dan was er op Bosch en Hoven nog die dubbele salon – een assemblage van twee koepelkamertjes verbonden door een boog, enigszins in de Marot-stijl. Redelijk uniek bij mijn weten. Zie Theekoepels en tuinhuizen in de Vechtstreek, pp. 21-22 en 55. Tekening door Cornelis Pronk, ca. 1730, maar de koepel bestond in ieder geval al in 1727.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *