Eenmaal andermaal, verkocht: aquarel met Canton en Peking te Baarn

De afbeelding is verwijderd omdat de aankoper bezwaar heeft tegen plaatsing. Vooralsnog hier gehoor aan gegeven hoewel onduidelijk is hoe het met rechten zit als betreffende afbeelding gefotografeerd is voor aankoper het in bezit heeft.

(1780-1820)  Bron: Venduehuis Den Haag

Op de omslag van onze publicatie Tuingeschiedenis in Nederland II. Denken en doen in de Nederlandse tuinkunst 1500-2000 staat een aquarel met ’t Sineese Huis Peekeng / buiten Baaren (zie hier). Een fantastische afbeelding. Maar eerlijk is eerlijk, de bovenstaande (en navolgende uitsnedes) zijn nog mooier. Maar deze aquarel was ons toen nog niet bekend. Niet vreemd, want bewuste aquarel kwam pas half april als veilingobject naar voren; opbrengst € 1.200.

De digitale versie is blijvend te zien in de beeldbank van Het Utrechts Archief, zie hier.
Jan Holwerda

Facebooktwitterlinkedinmail

4 reacties op “Eenmaal andermaal, verkocht: aquarel met Canton en Peking te Baarn

  1. Leuke plaatjes. Maar in de datering hebben Venduhuis en/of Archief een behoorlijke, makkelijk te voorkomen, fout gemaakt. Tussen 1780 en 1820 wordt aangegeven. Zelf zou ik ca. 1800 dateren. So far so good. Maar aangezien Peking en Canton resp. in 1790/91 en 1793 werden gebouwd, zou een datering tussen 1793 en 1820 correcter zijn geweest. Helaas gesloopt resp. 1880 en 1910.

  2. In dit geval komt het modebeeld ons bij de datering goed te hulp. Die ziet eruit als in de
    periode 1815-1820

  3. Waarschijnlijk heb je helemaal gelijk Niek. Mijn gammele Lady’s Monthly Museum uit 1801 geeft dit soort kostuum als de nieuwste mode, maar in Holland waren we natuurlijk niet geheel au fait met de Londense, laat staan de Parijse mode. Dus give or take tien jaar.

  4. Had de afbeelding met kort bericht en link naar Cascade op twitter gezet. Vanuit het Baarnse vervolgens twee reacties dat ze niet eerder beide Chinese gebouwen op een en dezelfde afbeelding hebben gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti-Spam vraag: