Hertenkampen, vrijstelling i.g.v. monumentale context?


Hertenkamp Driebergen  Bron: donderberg.nl

Meer dan een week geleden ontving de webmaster al een mail van Eric B, over het toen net zwaar bediscussieerde en emotionele item Hertenkampen. Zijn zoeken op de weblog resulteerde in het bericht uit 2016 over de toen verschenen RCE brochure, zie hier. De daar aangegeven link naar die brochure werkte niet meer. Daar gecorrigeerd en hier nog even aangegeven:

RCE, Historische hertenkampen, zie hier (2016) en online geactualiseerd, zie hier (t/m 2022).

Ook al is het in de media volop ter discussie geweest, toch nog even dit uit genoemde mail:

Welke waardestellingen van hertenkampen kennen we en welke betekenis heeft een levend hert dan voor die plek? Wat tast je aan als je de herten weghaalt? (Julianapark Utrecht, hertenhuisje Zeeduin, ….)

Moet er een uitzondering in de dierenwet voor herten in monumentale context? Zo is het bouwbesluit ook niet van toepassing op monumenten: Alle gebouwen en andere bouwwerken in Nederland moeten voldoen aan de voorschriften in het Bouwbesluit 2012. Als hierdoor de monumentale waarde van een bouwwerk dreigt te worden aangetast, hoeft aan bepaalde voorschriften niet te worden voldaan. Zie ook hier.

 

3 gedachten over “Hertenkampen, vrijstelling i.g.v. monumentale context?

  1. Ik heb gepoogd uit te zoeken of er een vuistregel bestaat hoeveel herten per beschikbare ruimte. Die schijnt te bestaan, ik kan hem niet vinden…

  2. Dieren opsluiten ter vermaak van de mens… Zoals de RCE ook omschrijft, het hert is een vluchtdier dat snel in paniek is en dan de ruimte nodig heeft om te kunnen vluchten. Wat ieder ervan vind doet er niet zo toe maar dat ethiek niet in het afwegingskader is ingebed zou in mijn beleving om een aanpassing vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *